Afbeelding Athene

De grootste stad en hoofdstad van Griekenland. Inwoners: ruim 3 miljoen. Tel je daar het stedelijke, aangrenzende gebied bij op, dan kom je op zo’n 4 miljoen mensen. Athene is de oudste wereldstad van Europa.

Oudste wereldstad van Europa. Bakermat van moderne beschavingen. Geboortegrond van de democratie. Is er nog een verdere introductie nodig? Nee. Het is duidelijk: Athene is een vat vol historie. Als je je ook maar een beetje interesseert in geschiedenis, moet je de Griekse hoofdstad zeker bezoeken. Door het hele oude centrum vind je overblijfselen van zuilengalerijen, antieke theaters en andere monumenten. Let wel: overblijfselen. Want niets in Athene staat nog helemaal overeind. Helaas.

Onbetwiste eyecatcher van de stad is de Akropolis. Dit is een 156 meter hoge tafelberg met daarop ruïnes, vooral zuilengalerijen. De locaties van alle andere bezienswaardigheden worden aangeduid als noord, zuid, west of oost van de Akropolis. Aan de voet van de Akropolis, aan de noordkant, ligt de (toeristen)wijk Plaka. Hier struin je door smalle, soms steil oplopende straatjes. Je vindt er broodjeszaken, cafés, restaurants, souvenirwinkeltjes en internetshops. Heel toeristisch, inderdaad, maar zeker de moeite. Vooral ’s avonds eet en drinkt iedereen er op straat. Een andere aanrader: de Lykavittós heuvel. Dit is de hoogste heuvel van de stad (277 meter hoog). Het uitzicht is fantastisch!

Bezienswaardigheden in Athene

Het stappen in Athene is top. Maar let op: in de zomer verplaatst het uitgaansleven zich van het centrum naar de stranden. Sommige clubs hebben zowel een vestiging in het centrum als op het strand. De zomerclubs zitten allemaal aan de Possidonos Avenue, een stuk buiten het centrum. Ga er zeker kijken. Je komt er meer dan eens de Griekse evenknieën van Pamela Anderson en Hulk Hogan tegen. In het centrum is de wijk Plaka de plek waar je moet zijn. Of ga naar het Exarchia plein, een stuk uit het centrum. Hier vind je hippe, intieme horecagelegenheden.

Overigens is Athene de laatste jaren een stuk leefbaarder geworden. De Olympische Spelen in 2004 bleken de aanleiding voor een fikse opknapbeurt. Zo werden onder meer verkeersknooppunten aangepakt, metrolijnen verbeterd en hotels opgekrikt. Al moet je het nog steeds niet in je hoofd halen om tussen pakweg 16.00 en 19.00 uur een taxi te pakken. Je komt hopeloos vast te staan. En dat kun je niet gebruiken op je stedentrip! Blijf daarom tijdens spits gewoon waar je bent. Op een terrasje met een drankje of bij één van de vele ruïnes.