Afbeelding Newcastle

Newcastle ligt in het noord-oosten van Engeland. Inwoners: ruim 260.000. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op 800.000 mensen. De rivier de Tyne loopt langs de stad. Aan de ene kant van de Tyne ligt Newcastle, aan de andere kant Gateshead. In de praktijk zien de inwoners van beide gemeenten elkaar als één stad: Newcastle.

Grauw. Deprimerend. Op de een of andere manier hebben veel Engelse steden een imago dat tegenwoordig achterhaald is. Zo ook Newcastle. Natuurlijk, zo’n zestig jaar geleden (en de decennia daarna) was het een treurige industriestad. Maar dat is veranderd! Zeker de laatste tien jaar heeft Newcastle zich ontwikkeld tot een hippe stad. Tegenwoordig is het een goede bestemming voor shoppen, sightseeing én de pub induiken. Overigens is een tweedaagse trip voldoende. Newcastle is een kleine stad.

Dat Newcastle zich ontwikkeld heeft, zie je vooral terug aan de rivier de Tyne. Daar vind je de Millennium Bridge (opgeleverd in 2001). Het is één van de zeven bruggen over de rivier. Elke avond is de Millennium Bridge verlicht in de kleuren groen, paars, rood of wit. Net als de monumentale Tyne Bridge is het één van de eyecatchers van de stad.

Ook te vinden aan de Tyne: The Sage Gateshead , een futuristisch concertgebouw (opgeleverd in 2004). Verder kun je The Baltic, een museum voor moderne kunst (opgeleverd in 2002), niet missen. In deze gerenoveerde fabriek worden om de paar maanden nieuwe voorstellingen georganiseerd. De toegang is, zoals zo veel musea in Groot-Brittannië, gratis.

En dan het shoppen. De grootste winkelstraat in het centrum is Northumberland Street. Daarnaast zijn er verschillende shopping malls. Het beste voorbeeld daarvan is MetroCentre. Het is het grootste winkelcentrum van Europa; het ligt buiten het centrum. Houd je meer van kleinschalig? Ga dan naar de Grainger Market, weer in het centrum van Newcastle. In deze overdekte hal vind je onder meer de kleinste Marks & Spencer van Engeland. De winkel bestaat uit zo’n vijf kledingrekken.

Bezienswaardigheden in Newcastle

En dan is Newcastle nog één van de uitgaanssteden van Engeland. Je kunt er niet omheen. Zeker in het weekend trekken groepen jongeren aan je voorbij. In hotpants, T-shirtjes, hempies. En ja, ook bij twintig graden onder nul blijft de jas thuis! De meeste van deze jongeren gaan naar de overdekte centra The Gate en de Bigg Market.

Meer stijlvol zijn de bars aan de zogenoemde Diamond Strip (Mosley Street en Collingwood Street). Ook leuk: de bars aan de Quayside, de boulevard aan de rivier de Tyne. Of ga naar de Crown Posada, de oudste pub van Newcastle (vlakbij de Quayside). En nee, daar komen jongeren in hemden en hotpants niet binnen!