Afbeelding Valencia

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje. Alleen Madrid en Barcelona zijn groter. Inwoners: 800.000. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op een kleine 2 miljoen mensen. Valencia ligt aan de oostkust van Spanje, aan de Middellandse Zee.

Valencia is booming! Zo’n beetje heel Europa heeft de derde stad van Spanje al ontdekt. Alleen Nederland loopt een beetje achter, omdat er nog niet zo lang rechtstreekse vluchten zijn. Dat Valencia zo populair is, is de verdienste van de stad zelf. Zeker de laatste tien jaar liet het stadsbestuur miljoenenprojecten uit de grond stampen. Ook werd het ene na het andere (sport)evenement binnen gehaald. Het gevolg van de dadendrang is dat de stad met enorme schulden kampt.

Het meest prestigieuze miljoenenproject is zonder twijfel de Stad van Kunst en Wetenschappen (Ciutat de les Arts i les Ciències). Op dit enorme terrein in het Turia-park mocht de wereldberoemde architect Santiago Calatrava helemaal los gaan. Het resultaat: een kleine stad die uit grote, futuristische bouwwerken bestaat. Zeker het operagebouw Palau de les Arts kun je niet missen. Als het al te beschrijven valt, lijkt het nog het meest op een samengeknepen oog.

Een ander megaproject is de Jachthaven. Deze werd de laatste jaren speciaal uit de grond gestampt voor de America’s Cup (2007). Dit is een wereldberoemde zeilwedstrijd. Niet bekend in Nederland, wel in veel andere landen. De race is qua impact en grootte te vergelijken met de Volvo Ocean Race. Het binnenhalen van het evenement vervulde de harten van de Valencianen met trots. Tegenwoordig is de Jachthaven één van de nieuwe uitgaansgebieden van de stad.

Het populairste uitgaansgebied echter blijft El Carmen, in het historische centrum. In de smalle straten en aan de kleine pleinen vind je allemaal (tapas)restaurants en knusse cafés. En het mooiste plein van de stad, het Plaza de la Virgen. Hier staat ook een mooie kathedraal die uit drie verschillende bouwstijlen is opgetrokken: Romaans, Gotiek en renaissance.

Bezienswaardigheden in Valencia

Verder is het Turia-park uniek. Het park ligt in een oude rivierbedding, waar eens de rivier de Turia door stroomde. Deze rivier werd echter na een grote overstroming omgelegd en loopt nu langs de westkant van de stad. Het resultaat van de drooglegging: een elf kilometer lange, groene strip, midden in de stad! Heel opvallend, omdat het park een stuk lager ligt dan de stad zelf. Zeker als de zon schijnt (minstens driehonderd dagen per jaar!) is het Turia-park één van de ontmoetingsplaatsen van de stad.

Er is zo veel te doen dat je bijna zou vergeten dat Valencia ook nog een stadsstrand heeft. In de restaurants aan het strand kun je heerlijke paella eten, het gerecht dat oorspronkelijk uit Valencia komt.

Wat ook typisch Valenciaans is: Las Fallas. Dit is een bizar feest waarmee de lente ingeluid wordt. Elk jaar weer, medio maart, staat het openbare leven volledig stil. Het feest draait om de fallas: poppen van hout en papier-maché. In totaal zamelen 380 buurtverenigingen geld in voor hun eigen poppen. Deze fallas worden na een week vol feesten verbrand. Midden in de stad! Om je een idee te geven: het winnende beeld van 2007 kostte 600.000 euro. De vuren zijn enorm; de brandweer moet omringende huizen vaak van tevoren natspuiten. En dan zijn er nog openluchtconcerten, straatfeesten, kookwedstrijden en heel veel meer. De feesten trekken elk jaar miljoenen bezoekers. Dus als je echt Valencia wilt zien… Kom dan juist níet met Las Fallas!