Afbeelding Londen

Londen is een metropool in Het Zuidoosten van Engeland. Het is de hoofdstad van Engeland en Groot-Brittannië Inwoners: 7 miljoen. Tel je het aangrenzende gebied erbij op (Greater London), en de gebieden daar weer buiten, dan kom je op zo’n 12 miljoen inwoners.

Sommige steden hebben het helemaal én allemaal. Londen is zonder twijfel zo’n stad. Zo kun je er shoppen totdat je erbij neervalt, ’s werelds beste musea bezoeken en genieten van sightseeing. Kortom, of je nou een dag, een weekend of een week naar Londen gaat, je verveelt je geen moment.

De rivier de Theems, die de stad in tweeën deelt, is het makkelijkste oriëntatiepunt. Zeker als je nog nooit in Londen geweest bent, is een wandeling langs het water de moeite. In pakweg dertig minuten zie je de skyline van Londen én een groot aantal bekende bouwwerken aan je voorbij trekken. Voorbeelden daarvan zijn de Houses of Parliament (met de bekende klok Big Ben), het Reuzenrad London Eye, de St. Paul’s Cathedral en de Tower Bridge.

Daarnaast is Londen één van de shophoofdsteden ter wereld. In de hoofdstad van Engeland vind je maar liefst 30.000 winkels, waarvan er 3.000 in het centrum liggen. Niet te missen is Oxford Street, waar je de bekende warenhuizen vindt. Al moet je, en dan vooral in het weekend, wel goed tegen de drukte kunnen. Oxford Street is namelijk de drukste winkelstraat van Europa met 200 miljoen bezoekers per jaar.

Alternatief – en rustiger – shoppen kan ook. Zo vind je onder meer in Oost-Londen, in wijken als Spitalfields, Brick Lane en Shoreditch de boetiekjes van jonge, veelbelovende ontwerpers. Meer geïnteresseerd in de kleding van grote merken als Gucci, Prada en Louis Vuitton? Dan kun je in Bond Street (zijstraat van Oxford Street) en Sloan Street (in de wijk Chelsea) je hart ophalen tussen de rich en famous.

Bezienswaardigheden in Londen

Ook fantastisch aan Londen: de gratis musea. Je loopt zomaar een museum binnen, bekijkt één of twee zalen en gaat weer verder met waar je mee bezig was. Een absolute aanrader: Tate Modern aan de Theems. Dit is het best bezochte moderne kunst museum en een populaire hang out voor jong en oud Londen. Verder is de National Gallery, met werken van schilders als Picasso, Rembrandt en Van Gogh, ook zo’n museum waar je even naar binnen kan wippen.

Moe van dat alles? Rust dan uit in één van de 143 parken en tuinen die Londen rijk is. Je hebt dan weer genoeg energie voor een bezoek aan een musical in uitgaanswijk West End. Of drink een pint in één van de 3800 pubs die de stad telt. Of ga naar één van de 233 nachtclubs. Of… Het mag duidelijk zijn: hoe lang je ook naar Londen gaat, je komt altijd tijd te kort.