Afbeelding Liverpool

Liverpool is een stad in het Noordwesten van Engeland. Inwoners: 400.000. Tel je daar het stedelijke, aangrenzende gebied bij op, dan kom je op zo’n 800.000 inwoners. Liverpool ligt aan de rivier de Merse.

Vraag een inwoner van Liverpool naar z’n grootste ergernis. Je krijgt altijd hetzelfde antwoord, namelijk: de bouwprojecten en de overlast die deze met zich meebrengen. Maar tegelijkertijd zijn de inwoners van Liverpool apetrots. Hun stad is geen bescheiden havenstad meer, nee, het is een wereldstad! De tijden dat je er alleen kwam voor voetbal en The Beatles zijn voorbij. Er is meer te doen. Heel veel meer.

Het bewijs daarvan is in ieder geval het Albert Dock. Dit oude havengebied ligt aan de bekende Mersey-rivier. Tot in de jaren tachtig was het Albert Dock een vervallen havengebied. Maar de oude pakhuizen kregen een opknapbeurt én tegenwoordig is het de hotspot van Liverpool. Je vindt er leuke restaurants, hippe bars en diverse topmusea, zoals Liverpool Tate (moderne kunst), het Merseyside Maritime Museum (alles over havens en scheepvaart) en het Beatles Museum. Het gehele jaar door is het Albert Dock de plek die je moet bezoeken. In de zomer zit iedereen op de terrassen aan het water.

Maar er is nog meer te doen in de stad aan de Mersey. Zo kun je in Liverpool goed shoppen. Zeker in het centrum vind je diverse winkelstraten. En dan is er nog het Met Quarter. In dit winkelcentrum vind je allemaal designershops. En ben je even moe van het shoppen? Dan kun je in het Met Quarter uitrusten op één van de rode banken.

Bezienswaardigheden in Liverpool

Fantastisch ook zijn de musea. Deze zijn én gratis én de moeite waard. Naast de musea op het Albert Dock zijn The Walker Gallery (Van Rembrandt tot Mastisse) en het World Museum (over dieren en beschavingen) leuk om te bezoeken. Ze zitten – en dat is handig – in dezelfde straat. En op een steenworp afstand van de St. Georges Hall. Dit is misschien wel het mooiste gebouw van de stad. Binnen vind je onder meer een prachtig theater met gouden balkons.

En dan zijn er nog… Juist, de pubs! De pubs in Mathew Street zijn het bekendst. Reden hiervoor zijn The Beatles die in deze straat hun eerste concerten gaven. Dat gebeurde in Cavern Club. Helaas werd de originele club gesloopt; alleen een bord getuigt nog van de historische entree. Maar gelukkig is er een nieuwe Club Cavern én wel naast de oude locatie. Prima om naar bandjes te luisteren. En voor een flinke pint bier natuurlijk! Je zou bijna vergeten dat er ook nog gevoetbald wordt…