Afbeelding Gent

Gent is de hoofdstad van de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen. Er wonen ruim 230.000 mensen. Voor de stad komen de rivieren de Leie en de Schelde samen. Gent ligt op een paar uur rijden of treinen van Nederland.

Een compact, historisch centrum met gildenhuizen, kerken, kathedralen, een middeleeuws kasteel en prachtige grachten. Een relaxte, studentikoze stad met oude en hippe cafés én veel restaurants. Prima shopmogelijkheden in het autovrije centrum. Gent is een toeristische topper! Bovendien ben je er binnen een paar uur autorijden of treinen. Prima dus voor een dagtrip. Of een heel weekend. Want één ding is zeker: er is genoeg te doen!

Een wandeling door het centrum van Gent is een wandeling door de tijd. Je komt gebouwen tegen van de veertiende eeuw tot nu. Eyecatcher van de stad is de beroemde torenrij. Deze bestaat uit drie bouwwerken: de Sint-Baafskathedraal, Het Belfort en de Sint-Niklaaskerk. Een andere toeristische hotspot is Gravensteen, het middeleeuwse kasteel van de stad. Ga zeker even naar binnen. Al was het maar om even te griezelen in het martelmuseum. En ben je meer op zoek naar een hipper musea? Ga dan naar het S.M.A.K. (Stedelijk Museum Actuele Kunst), een museum met kunst van na de Tweede Wereldoorlog tot nu.

Bezienswaardigheden in Gent

Wat de stad verder bijzonder maakt, is de positieve sfeer die er hangt. Niet voor niets wijken veel Nederlandse studenten uit naar Gent. Zeker in de lente en de zomer is Gent een relaxte, vrolijke stad. Jong en oud zit dan aan de Graslei, de mooiste straat van Gent in de oude, middeleeuwse haven. Mensen zitten met een flesje wijn of een blikje bier in het zonnetje! In de kleermakerszit bijvoorbeeld. Of op één van de vele terrassen.

Overigens is er ook ’s nachts van alles te doen. Er zijn tientallen cafés en restaurants, op diverse plekken in het oude centrum. Je drinkt er je Belgische biertjes, kletst elkaar de oren van het hoofd en vergeet dat er zoiets als een sluitingstijd bestaat. Geniet ervan!