Afbeelding Lissabon

Lissabon is hoofdstad van Portugal. Er wonen ongeveer 600.000 mensen. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op bijna 3 miljoen inwoners. De Portugese stad ligt op de rechteroever van de rivier de Taag en vlakbij de Atlantische Oceaan.

Prachtige uithalen van zangers en zangeressen. Gevoelig gepingel op gitaren. Het is het levenslied van Lissabon: de fado. Je hoort het Portugese levenslied in de straten van Lissabon en in de vele (fado)restaurants en bars. Maak vooral geen lawaai, luister, geniet en droom weg. In een hoekje, samen met vrienden, je vriend of vriendin of even helemaal alleen. In Lissabon ga je het meemaken!

De ligging van Lissabon is prachtig. Op zeven heuvels en aan de rivier de Taag die overgaat in de Atlantische Oceaan. Wat meteen opvalt: het licht. De Portugese hoofdstad staat er bekend om. In weinig steden ter wereld is het licht zo helder en schijnt het zo mooi op de witte huizen, die tegen de heuvels opkruipen.

Lissabon is ook de stad van de smalle straatjes. Zeker in de wijken Bairro Alto en Alfama kun je heerlijk verdwalen. Je ziet er oude mannen en vrouwen met wandelstokken, die zich een weg naar boven worstelen. Waslijnen wapperen in de wind en bloembakken met kleurige planten staan in de ramen. En dan is er nog de fado, de onvermijdelijke fado, die je altijd wel ergens hoort.

Het uitgaanscentrum van Lissabon is zonder twijfel de Bairro Alto. Het is één van de oudste wijken van de stad. De wijk overleefde de aardbeving van 1755, die vrijwel de hele stad in puin legde. In de Bairro Alto vind je allemaal kleine, hippe barretjes en (fado)restaurants. Een andere plek om wat te drinken, is de wijk Baixa met het plein Rossio als middelpunt. Het plein is één van de ontmoetingsplaatsen voor inwoners van Lissabon. De gehele wijk Baixa werd na de aardbeving herbouwd.

Bezienswaardigheden in Lissabon

Iets verder uit het centrum is ook van alles te doen. Een dagdeel naar de wijk Belém is bijvoorbeeld zeker de moeite. Hier staat de Torre de Belém, één van de eyecatchers van Lissabon. Deze wachttoren herinnert aan het rijke verleden, toen ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama de wereld over trokken. Ook vind je in Belém het Dicovery Monument, een monument voor de ontdekkingsreizigers.

En er is meer! Want Lissabon staat niet alleen voor het verleden én fado. In 1998 nog werd de Wereldtentoonstelling er georganiseerd. En dat zie je terug in het Parque das Nações. Je vindt er futuristische gebouwen, een gigantisch aquarium, een uitkijktoren, restaurants, cafés én heel veel meer. Het is een goede plek om overdag te bezoeken. ’s Avonds is het er rustig én kun je beter naar het centrum gaan. Maar let op: ga pas na een uurtje of 20.00. Want het leven in Lissabon komt laat op gang. Het voordeel: het gaat door tot in de late uurtjes!