Afbeelding Porto

Porto is een havenstad in het noordwesten van Portugal. Inwoners: ongeveer 250.000. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op zo’n 1.6 miljoen inwoners. De Douro stroomt door de stad heen. Alleen Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is groter.

Lissabon is de toeristentrekker van Portugal. Porto wordt minder bezocht. Én dat is jammer. De havenstad is namelijk een leuke bestemming voor een stedentrip. De redenen om te gaan? Wandelen door de smalle, steil oplopende straatjes van het oude centrum, heerlijk eten, port proeven en stappen tot in de late uurtjes.

Porto is, hoewel klein, een uitgestrekte stad. De meeste toeristenattracties echter liggen op een steenworp afstand van elkaar. Aan de ene kant van de Douro vind je Ribiera, het oude centrum van de stad. Aan de andere kant van de Douro, recht tegenover Ribeira, kom je de portWijnproeverijen tegen.

Maar eerst Ribeira. Het hele gebied is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. En als je er rondwandelt, begrijp je waarom. Op een paar vierkante kilometer maak je een reis terug in de tijd. Terug naar de vijftiende eeuw bijvoorbeeld, toen de eerste Portugese schepen vanuit Ribeira naar Afrika vertrokken. Het bleek het startschot voor de Portugese Gouden Eeuw.

De kleurige huizen van Ribeira zijn tegen steile rotsformaties opgebouwd. In de wijk kom je helemaal in mediterrane sferen! Je loopt door smalle straatjes. Oude dames en heren met wandelstokken zwoegen zich een weg naar boven. Waslijnen wapperen in de wind. Ook leuk: aan de waterkant van Ribiera zitten. Neem plaats in één van de vele (vis)restaurants. Zeker ’s avonds is het een mooie, romantische locatie. De namen van de Wijnproeverijen aan de overkant lichten dan op in het donker.

Bij die Wijnproeverijen komen, is niet zo moeilijk. Het enige wat je moet doen, is de Dom Luis I Brug oversteken. Deze brug is ontworpen door een medewerker van Gustave Eiffel. Er is maar weinig verbeeldingskracht voor nodig om de hand van de meester – de Eiffeltoren-stijl – in de metalen constructie terug te zien.

Bezienswaardigheden in Porto

In de portwijnproeverijen, waaronder die van Calem, krijg je een korte rondleiding. Je hoort er alles over de bereiding en de geschiedenis van de portwijn, die tweehonderd kilometer verderop in de Douro-vallei gemaakt wordt. Je loopt langs enorme, houten vaten. Sommige hebben een opslagcapaciteit van 60.000 liter. De toer eindigt altijd met één en dezelfde zin: ‘En dan nu het leukste onderdeel van de toer… Het proeven!’

Blijft over het uitgaan. Porto staat er niet om bekend, maar het stappen is net zo goed, zo niet beter, als in Lissabon. In het oude centrum zitten diverse leuke cafés. De grote danceclubs vind je in de Zona Industrial, een taxirit van twintig minuten uit het centrum. Je gaat je er, net als tijdens je hele stedentrip in Porto, zeker vermaken. Veel plezier!