Afbeelding Manchester

Manchester is een stad in het noordwesten van Engeland. Inwoners: ongeveer 450.000. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op zo’n 2.6 miljoen mensen.

Liever zeggen ze het niet hardop in Manchester. Maar toch. Misschien moeten ze de IRA wel dankbaar zijn. In 1996 namelijk ontplofte er in het centrum van Manchester een bom. Het was de zwaarste IRA-bom ooit op het vasteland van Groot-Brittannië. Als door een wonder vielen er geen doden. Maar de ravage! Die was enorm.

De schade bleek het startschot voor het investeren van honderden miljoenen euro’s. Om te beginnen werd het stadscentrum helemaal opgeknapt. Vervolgens had het stadsbestuur de smaak te pakken en volgden andere delen van Manchester. Het resultaat? Een stad die kan wedijveren met zo’n beetje elke andere, grote wereldstad. Je vindt er topmusea, oude en moderne architectuur, 1001 cafés, clubs én winkels.

Manchester was de stad waar de industriële revolutie begon. En dat zie je terug op Castlefield, een terrein met oude fabrieken, spoorwegviaducten en ijzeren contructies. Het hele terrein is opgeknapt én uigeroepen tot stedelijk erfgoed. Je vindt er onder meer het Museum of Science and Industry. Hier kom je alles te weten over de industriële revolutie.

Een ander bijzonder museum, een paar kilometer uit de stad, is het Imperial War Museum North. Alleen het pand al – aan het water in het Quays-gebied – is de moeite waard. Het werd ontworpen door de Daniel Libeskind. Deze wereldberoemde architect is ook de man achter het Joods Museum Berlijn. Verder komt het ontwerp voor de Freedom Tower, het nieuwe World Trade Center in New York, van zijn tekentafel. Ook de moeite in Manchester: het kunst en cultuurcentrum The Lowry. Dit gebouw is, net zoals het vlakbij gelegen Imperial War Museum North, een staaltje van moderne architectuur.

Bezienswaardigheden in Manchester

Voor shoppen zit je eigenlijk in het hele centrum goed. Het is een lint van winkelstraten. Je vindt er de bekende warenhuizen, waaronder Selfridges, Harvey Nicols en Marks & Spencer. Daarnaast kun je goed alternatief shoppen. De meeste tweedehands winkels zitten aan de Oldham Street in het zogenoemde Northern Quarter. Niet te missen is Afflecks Palace aan de Church Street. Op vier verdiepingen struikel je over tientallen alternatieve shops.

Nog energie over? Ga dan zeker stappen in Manchester. De stad is één van de uitgaanssteden van Engeland. Bovendien komen er veel beroemde bands vandaan. Voorbeelden daarvan zijn The Bee Gees, Happy Mondays, New Order, Oasis en Simply Red. En wil je de bands van de toekomst zien? Ga dan naar het Night and Day Café aan de Oldham Street of het Roadhouse aan de Newton Street. Je gaat je er zeker vermaken. Iets wat trouwens voor je hele trip in Manchester geldt!