Afbeelding Keulen

Keulen is de vierde stad van Duitsland. Inwoners: ongeveer 1 miljoen. De stad ligt aan de rivier de Rijn. Je bent er binnen een paar uur autorijden of treinen (twee uur vanaf Utrecht Centraal).

Houd je van bruine kroegen of ga je liever naar een hip café? Ben je dol op oude gebouwen of teken je voor moderne architectuur? En word je enthousiast van Romeinse opgravingen of zie je liever hedendaagse kunst? Waar je voorkeur ook naar uit gaat, in Keulen vind je het allemaal. En dat op een paar uurtjes treinen of autorijden van Nederland. Even een dagje heen en weer of een weekendtrip? Het kan allebei.

Het oriëntatiepunt van Keulen is de bekende Dom. Het (zwartgeblakerde) bouwwerk ligt op een paar minuten lopen van het centraal station. De twee torens van De Dom zijn 157 meter hoog. Je kunt De Dom bezoeken en de torens beklimmen. Tenminste, als je het ziet zitten om de 509 treden in de torens op te lopen. Het resultaat van je zweetpartij: fantastische uitzichten, zowel over de stad als over de verderop gelegen rivier de Rijn.

Op het plein waar De Dom staat, zitten ook andere topattracties. Zo kun je naar het Ludwig Museum, en topmuseum voor moderne kunst, dat achter De Dom ligt. Je kunt er onder meer de grootste collectie pop-art buiten de VS bekijken, onder meer met werk van Andy Warhol. Ook een toeristische trekpleister: het Romeins-Germaans Museum. Dit museum, dat aan het Domplein ligt, is gebouwd op de resten van een Romeinse stadsvilla uit de derde eeuw na Christus. Je leert en ziet veel van de oude Romeinse stad, waarop het huidige Keulen is gevestigd.

Bezienswaardigheden in Keulen

Op het Domplein zit je vlakbij de smalle straten en knusse pleinen van de Altstadt-wijk. In dit oude gedeelte van de stad vind je de typische, Duitse kroegen en restaurants. Je kunt helemaal opgaan in het Duitse gevoel met schlagers, braadworsten en mannen en vrouwen in klederdracht. En vind je dat verschrikkelijk? Ga dan naar de Hohenzollernring. Aan deze grote straat, met rijbanen in beide richtingen, zitten de wat hippere cafés en restaurants. Ook leuk: de Zülpicher Strasse, ook populair bij studenten.

En dan zijn er nog de kerstmarkten. Vanaf de laatste week van november tot en met december kun je op verschillende markten door heel Keulen terecht. Je loopt langs houten chalets met kerstprullaria, je eet Brusselse wafels en drinkt glühwein. De markten zijn niet alleen populair bij ouderen, ook jongeren uit Keulen komen er graag. Het zijn echt ontmoetingsplaatsen. Kortom, het hele jaar kun je in Keulen terecht. En je weet het: je bent er zo!