Afbeelding Rome

Rome is de hoofdstad en grootste stad van Italië. Inwoners: ongeveer 2.6 miljoen. Tel je daar het stedelijke, aangrenzende gebied bij op, dan kom je op zo’n 4 miljoen inwoners. Rome, oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels, ligt in het westen van Italië. De rivieren de Tiber en de Aniene stromen door de stad.

Een openluchtmuseum. Het is een vreselijk cliché dat elke historische stad opgeplakt krijgt. Er is echter maar één stad die deze uitdrukking echt verdient: Rome! En dat is niet zo gek als je bedenkt dat Rome eeuwenlang de machtigste stad was van zowel de Oudheid als het Romeinse Rijk. Bovendien werd Rome later de hoofdstad van de katholieke kerk. In opdracht van diverse pausen werden de mooiste bouwwerken gerealiseerd.

Een dagtrip of een heel weekend naar Rome is niet genoeg. Er valt zo veel te zien! En dan wil je ook nog genieten van de sfeer: het drukke verkeer, de scootertjes, de armgebaren, kortom, Italië. En dan zou je nog bijna het heerlijke ijs, de cappuccino en de rijke Italiaanse keuken vergeten! Een tip: maak van tevoren een lijstje van wat je wilt zien.

Wat verder belangrijk is: je verbeeldingskracht gebruiken. Bij het Colosseum is dat nog niet zo moeilijk. Het wereldberoemde amfitheater, dat ’s avonds mooi verlicht is, staat nog voor het grootste gedeelte overeind. Stel je voor hoe gladiatoren op leven en dood voor 50.000 uitzinnige toeschouwers tegen elkaar vochten. Maar ook speciale dierenvechters tegen dieren én dieren tegen dieren.

Moeilijker wordt het om een net zo levendige voorstelling te maken van het Forum Romanum, dichtbij het Colosseum. Dit was het (politieke en religieuze) centrum van Rome in het Romeinse Rijk. De belangrijkste beslissingen werden er genomen, executies vonden er plaats en legers marcheerden er rond. Maar uiteindelijk zette het verval in. Het Forum Romanum verdween letterlijk onder de grond. Wat er vandaag nog te zien is, zijn overblijfselen van tempels, zuilengalerijen én een paar historische panden die nog wel intact zijn. Het is indrukwekkend. Tenminste, als je je verbeeldingskracht gebruikt.

Bezienswaardigheden in Rome

Ook niet te missen: Vaticaanstad. In dit kleine, onafhankelijke land binnen Rome vind je de bekende Sint Pieterskerk. En de Vaticaanse musea. Wereldberoemd is de Sixtijnse Kapel, waar fresco’s van Michelangelo hangen en waar de kardinalen altijd de nieuwe paus kiezen. En dan zijn er nog de vele pleinen door heel de stad. Zoals het Piazza di Trevi met de Trevi fontein, bekend van de film La Dolce Vita.

Verder is het zaak om de sfeer van de stad proeven. Op de Spaanse trappen bijvoorbeeld. Koop een flesje wijn of een paar biertjes in de supermarkt en ga op de trappen zitten. Kijk om je heen, naar al die toeristen en inwoners van Rome, die elkaar de oren van het hoofd kletsen. En nee, ga niet meteen door naar het volgende monument! Gewoon even pauze nemen én simpelweg genieten van, inderdaad, het openluchtmuseum!