Afbeelding Parijs

Parijs is de hoofdstad en met afstand de grootste stad van Frankrijk. Inwoners: 2 miljoen. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op 11 miljoen mensen. De rivier de Seine deelt de stad in tweeën.

Typisch Parijs: toeristen die elkaar fotograferen. Voor De Eiffeltoren, de Notre Dame, de Sacre Coeur, de Arc de Triomphe, het Louvre en zo veel andere bezienswaardigheden meer. Het mag duidelijk zijn: Parijs is de stad voor sightseeing. Het gehele centrum is een aaneenschakeling van monumentale gebouwen. Het mooie aan Parijs is dat al deze gebouwen ook tot hun recht komen. Dat komt omdat de stad ruim opgezet is. Verder kun je in Parijs fantastisch uit eten. Niet voor niets werd het fenomeen restaurant in de Franse hoofdstad uitgevonden. Andere redenen om te gaan: het shoppen en de musea.

De basis voor het huidige, ruim opgezette Parijs werd in de negentiende eeuw gelegd. Het was Napoleon III die architect Haussmann een megaopdracht gaf. En die opdracht kwam neer op het volgende: verbouw de hele stad! En zo geschiedde. De ene na de andere wijk ging tegen de vlakte. Het resultaat: grote pleinen en brede boulevards en avenues. Eén van de beste voorbeelden van het Parijs-nieuwe-stijl werd de Avenue des Champs-Élysées. Tegenwoordig is het traditioneel het eindpunt van wielerkoers de Tour de France.

Parijs ligt op zeven heuvels. De hoogste heuvel van de stad is tevens één van de leukste wijken van Parijs: Montmartre. Helemaal bovenop de heuvel staat de witte kerk de Sacre Coeur. Hier heb je prachtige uitzichten over de stad. Loop je vervolgens een stukje door, dan kom je op een populair toeristen pleintje: het Place de Tetre. Hier eet je mosselen of een uiensoepje, laat je een portret van jezelf maken, kortom, je komt er in Franse sferen. Een andere toeristen spot: het Quartier Latin. Zeker de relatief goedkope restaurants en bars aan de Rue de la Huchette zitten altijd vol.

Minder toeristisch en helemaal hip is Le Marais. In deze wijk, tevens de homobuurt, vind je een keur aan restaurants en cafés. Hetzelfde geldt voor de horeca bij het Place de Bastille. Maar let op: deze wijken zijn duur. Zoals overigens heel Parijs een aanslag op je portemonnee is. Voor een halve liter bier betaal je al gauw een euro of zeven. Meer info over Le Marais en de buurt bij het Place de Bastille zie je bij de bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Parijs

En dan is Parijs natuurlijk een goede stad om te shoppen. Veel grote warenhuizen, waaronder Le Printemps en Galeries Lafayette, vind je aan de Boulevard Haussmann. Alternatief shoppen kan weer het beste in de eerder genoemde wijk Le Marais en de buurt bij het Place de Bastille. Het zijn de wijken waar je vintagezaken, winkels van jonge ontwerpers en hier en daar een tweedehands kledingzaak tegenkomt.

Blijven de musea over. Om het Louvre kun je sowieso niet heen. Als je er voor de eerste keer komt, moet je natuurlijk even een blik werpen op de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. En ben je er al tien keer geweest? Geen probleem! Het museum is zo groot; er blijven altijd zalen over die je nog nooit gezien hebt. Een ander topmuseum is het Musée Picasso . Je vindt er én werk van Picasso zelf én werk uit de privé-collectie van de Spaanse Schilder. Of ga naar het Musee d’Orsay. Of naar het moderne Centre Georges Pompidou. Of… Kortom, het is maar goed dat Parijs zo dichtbij Nederland ligt. Zo kun je er altijd weer een keertje terugkomen.