Afbeelding Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland. Inwoners: ruim 500.000. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op meer dan één miljoen inwoners. De rivier Liffey stroomt dwars door de stad.

Naar de pub gaan. Een betere reden om Dublin te bezoeken is er niet! Werkelijk op elke straathoek zit er wel eentje. En natuurlijk, er is meer te doen in Dublin. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar kunstwerken van Europese grootmeesters in The National Gallery of Ireland. Of ga griezelen in de Bram Stoker Dracula Experience. Dit is een modern centrum, gewijd aan het leven van Bram Stoker, de auteur van Dracula. Maar ehhh… Duik vooral de pub in!

Een prima oriëntatiepunt is de rivier de Liffey, die Dublin in noord en zuid verdeelt. Pal aan de Liffey, aan de zuidkant, ligt Temple Bar. Deze buurt, die uit een paar middeleeuwse straten bestaat, is het toeristische hart van de stad. Ook Dubliners komen er graag. En de reden daarvoor laat zich makkelijk raden: de goede pubs. Daarnaast zitten er diverse restaurants en boetiekjes. Ook vind je er het beroemde, bruggetje Ha’penny Bridge over de rivier de Liffey. Vroeger betaalde je voor het passeren van deze voetgangersbrug een halve penny, nu mag je er gratis overheen.

Bezienswaardigheden in Dublin

Temple Bar is ook een goede startplaats voor een wandeling door het historische centrum van de stad. Struin bijvoorbeeld eens over de campus van Trinity College, de oudste universiteit van Ierland. Of ga er even naar binnen en neem een kijkje in de prachtige, klassieke bibliotheek. Een andere plek die de moeite waard is: Dublin Castle, een eeuwenoud kasteel. Ook niet te missen: de prachtige stadsparken Phoenix Park (één van de grootste stadsparken van Europa) en St. Stephen’s Green Park (middenin in het centrum).

Een andere grote attractie: de Guinness Brouwerij. Het ommuurde complex is gigantisch groot; je wandelt er niet zomaar even omheen. En als je niet van Guinness bier houdt? Blijf dan gewoon achter in de pub waar je zat. Want als je iets van Dublin en de Ieren wilt begrijpen, moet je toch echt in de pub wezen. Proost!