Afbeelding Milaan

Milaan is na Rome de grootste stad van Italië. Het is de belangrijkste stad van Noord-Italië en de zakenstad van het land. Inwoners: 1.3 miljoen. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op ongeveer 7 miljoen inwoners.

Kilometers lang hetzelfde beeld: winkels, winkels en nog eens winkels. Het mag duidelijk zijn: Milaan is een modestad én the place to be voor shop-a-holics. Maar er is meer! Zo vind je er uitstekende musea met werk van Italiaanse meesters. En dan zijn er nog de vele restaurants, waar je kunt genieten van de Italiaanse keuken.

Eerst het shoppen. Een goed startpunt voor een shoptoer is het Piazza del Duomo, het hoofdplein van de stad, waar ook de Dom van Milaan staat. Dit plein grenst aan de Galleria Vittorio Emanuele II, een historische winkelgalerij met restaurants, cafés en een aantal goede boekwinkels. Op het Piazza del Duomo sta je midden in De Gouden Driehoek. Deze bestaat uit de Monte Napoleone, de Via Manzoni en de Via Della Spiga. In dit gebied vind je de kleding van de grote merken, zoals Dolce & Gabanna, Gucci en Giorgio Armani.

Iets verder uit het centrum, maar zeker de moeite zijn de winkels aan de Corsa di Porta Ticinese. In deze straat zitten de modeontwerpers die net tegen de top aan zitten. Ook vind je er boetiekjes. Een andere optie, nog een stuk verder uit het centrum, is de buurt rondom metrostation Porta Genova. Onder meer in de straten Via Savona en Via Tortona kom je de jonge, veelbelovende modeontwerpers tegen.

Bezienswaardigheden in Milaan

Op het gebied van kunst en cultuur zit je in Milaan ook goed. Zo kun je één van de beroemdste kunstwerken ter wereld bekijken, namelijk Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Deze fresco is te zien in de Santa Maria Dell Grazie, een mooi renaissancebouwwerk. Een ander hoogtepunt: het Museum Poldi Pezzoli, onder meer met werk van de Italiaanse meesters Michelangelo en Sandro Botticelli.

Moe van dat alles? Dan is het tijd om een hapje te eten. Goede restaurants zijn er genoeg, maar je moet wel even zoeken. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, anders eindig je waarschijnlijk in een restaurant in een winkelstraat. En dat kan beter! Ga bijvoorbeeld eens naar de Ripa di Porta Ticinese. Hier zitten – naast leuke, alternatieve boetiekjes – diverse knusse eetgelegenheden en dito bars. Hetzelfde geldt voor de Via Vigevano, die parallel aan de Ripa di Porta Ticinese loopt. Ook leuk: de kunstenaarswijk Brera en dan vooral de Via Brera. Gewoon even je volle winkeltassen naast je neerzetten én smullen maar!