Afbeelding Napels

Napels is een grote stad in het zuiden van Italië. Inwoners: ongeveer 1 miljoen. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op ruim 3 miljoen mensen. Napels ligt aan de Golf van Napels. Vanuit veel plekken in de stad zie je de vulkaan Vesuvius liggen. Na Rome en Milaan is Napels de grootste stad van Italië.

Eerst Napels zien en dan sterven. Het is een bekende uitdrukking. Wat er mee bedoeld wordt, is duidelijk: kennismaken met Napels is het beste dat een mens kan overkomen! En dat is een mening waarover je kunt twisten. Waar iedereen het wel over eens is? De ligging van de stad. Die is prachtig. Aan een blauwe baai en ingeklemd tussen de vulkaan Vesuvius en de Middellandse Zee.

Maar goed, eerst Napels zien en dan sterven. Misschien ook niet. Want een trip naar Napels is niet zomaar een stedenreis. Het is meer – en dat is niet overdreven – een uitstapje naar een exotische bestemming. Napels is een stad die qua hectiek en chaos niet onderdoet voor grote Zuid-Amerikaanse en Aziatische steden. Voortdurend moet je opletten dat je niet aangereden wordt door scooters die je links en rechts voorbij scheuren. Zit je in een stadsbus, dan breekt die bijkans in tweeën. Zo hard namelijk rijden de gammele bussen over de slechte wegen. En waarom ligt er werkelijk geen enkele stoeptegel recht? En waarom ligt er zo veel zooi op straat? En waarom…

Eerst Napels zien en dan sterven. Jazeker! Wat een stad! De smalle straatjes in het historische centrum zijn fantastisch. Waslijnen hangen te wapperen in de wind. Boodschappen worden met mandjes naar boven getakeld. Problemen worden op kleine balkons – aan weerszijden van de straatjes – besproken. Etensgeuren uit pruttelende pannen komen je tegemoet. En koken kunnen ze in Napels. Het is namelijk de stad waar veel Italiaanse gerechten vandaan komen. Het bekendste voorbeeld daarvan is wel de pizza..

En Napels is mooi. Wat te denken van al die prachtige kerken en kastelen. En ga eens naar Napoli Sotterranea. Dit is de stad onder de stad Napels. Je gaat tot 40 meter de grond in en loopt door de oude Griekse en Romeinse stad waarop Napoli gebouwd is. Niemand weet hoe veel tunnels en ondergrondse gewelven er nog zijn. Sommige worden waarschijnlijk gebruikt door de Camorra, de Napolitaanse maffia. Maar als dat zo is, waar komen die tunnels dan uit? Niemand die het weet of durft te vertellen.

Bezienswaardigheden in Napels

En dan is er nog de toeristenspot die je in één adem met Napels noemt: Pompeii. Deze stad met 20.000 inwoners werd in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Pas 1600 jaar later werd Pompeii letterlijk én zorgvuldig uitgegraven. Vandaag de dag loop je rond over een enorm terrein met ruïnes waar eens mensen woonden.

Maar goed, Napels… Kom en oordeel zelf. Misschien ga je houden van de stad van Diego Maradona, de Camorra én de typische, Italiaanse inwoners. Of sterf je liever zonder Napels gezien te hebben. Het is aan jou. Durf je het aan?