Afbeelding Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. In deze prachtige hoofdstad wonen momenteel ruim 500.000 inwoners. De ligging is uiterst bijzonder. Oslo ligt aan het begin van het 107 kilometer lange Oslofjord en het is omgeven door adembenemende beboste heuvels. Het ligt middenin de natuur en heeft tevens een rijke geschiedenis. Je moet er wel wat voor over hebben: Oslo is namelijk de duurste stad ter wereld. Van 1878 tot 1924 heeft de stad bestaan onder een andere naam: Kristiania.

De omgeving van Oslo

Als je het over Oslo hebt, dan heb je het in de eerste plaats over de prachtige ligging. De stad is namelijk omringd door schitterende beboste heuvels. Je komt in Noorwegen voornamelijk de heerlijk ruikende naaldbossen tegen die vol zit met inheemse natuur, zoals elanden en rendieren.

Zoals we zojuist al zeiden ligt de stad aan het begin van de Oslofjord. Deze 107 kilometer lange fjord is met haar vele omliggende eilanden een geweldig fenomeen om te observeren. Vanuit het stadscentrum van Oslo kun je hiertoe gemakkelijk toegang verkrijgen. Hier zijn tevens verscheidene entertainment mogelijkheden, zoals fjordcruises en begeleide kajaktochten. Daarnaast kun je in de zomer ook gewoon heerlijk zwemmen in de fjord!

Binnen de stadsgrenzen vallen overigens nog 40 eilanden. Kortom, recreëren in Oslo is niet zo moeilijk. In de winter zijn er uitgebreid mogelijkheden aanwezig om te skiën en in de zomer kun je in de heldere wateren zwemmen. Verder vind je binnen Oslo nog een breed scala aan andere bezienswaardigheden, interessante topmusea en mooie parken.

Wat is er te doen in Oslo?

Er zijn verscheidene leuke gebouwen te bezoeken in Oslo, zowel als leuke activiteiten om te doen. De meeste bezienswaardigheden zitten op loopafstand van elkaar. Hierdoor is het plannen van een leuk dagje uit eenvoudig en snel geregeld: ook als je het een beetje rustig aan wilt doen.

Karl Johans Gate en omgeving

De Karl Johans Gate is waarschijnlijk je eerste kennismaking met Oslo. Deze straat begint bij het centraal station en loopt door tot aan het Koninklijk Paleis. Langs de Karl Johans Gate vind je de bekende winkelketens en diverse horeca. Daarnaast vind je er vaak een aantal straatmuzikanten die zorgen voor een warme, positieve en gezellige sfeer op straat.

Aan de Karl Johans Gate – of op een steenworp afstand van de Karl Johans Gate – vind je diverse bezienswaardigheden, zoals bijzondere gebouwen en musea. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het interessante museum de Nasjonalgalleriet en de Kathedraal van Oslo. Daarnaast is er ook het parlementsgebouw van Noorwegen, Stortinget.

Haven van Oslo

Wanneer je de haven van Oslo bezoekt zul je een goed gedeelte van je dag zoet zijn. Je komt hier namelijk langs Aker Brygge, een populair winkel- en uitgaansgebied. Hier kun je heerlijk winkelen en op een terrasje wat drinken aan het water. Je hebt hier een prachtig uitzicht en de sfeer is geweldig. Eventueel kun je hier meteen een leuke souvenir uitkiezen voor jezelf.

Akershus Slott

Vind je het bezoeken van een stadje wel leuk, maar hoef je niet per sé ook echt te gaan winkelen? In dit geval is het bezoeken Akershus Slott misschien een interessantere optie. Dit is een indrukwekkend kasteel dat in het eind van de 13e eeuw gebouwd werd om de stad te beschermen. Het gebouw is in prachtige staat en van buiten en binnen rijk met geschiedenis. Toen het voor het eerst werd gebouwd was het een middeleeuws kasteel en woonadres. Het werd later een fort, compleet met kanonnen. Deze verandering vond plaats in 1592 en was bedoeld om indringers buiten de deur te houden. Na deze periode werd het tussen 1637 en 1648 verbouwd tot renaissance kasteel. Gelukkig is het kasteel in uitstekende staat zodat jij precies jezelf kunt voorstellen hoe het leven daar vroeger was.

Nobel Peace Center

Het Nobel Peace Center is gelegen bij Aker Brygge, praktisch naast het stadhuis van Oslo. Het is een museum en documentatiecentrum voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2005 werd het voor het eerst geopend. Sindsdien wordt de Nobelprijs voor de Vrede vanuit hier ieder jaar in December uitgereikt. Je kunt hier terecht voor wisselende tentoonstellingen en actuele documentaires. Daarnaast vind je er ook nog films, lezingen en nog veel meer! In dit museum leer je meer over de winnaars van de Nobelprijs van de Vrede. Er wordt ook aandacht besteedt aan actuele conflicten en oorlogen.

Stadhuis van Oslo

Houd je van mooie architectuur? Dan kun je ook het Stadhuis van Oslo bezoeken, waar tevens diverse kunststudio’s en kunstgalerijen te vinden zijn. Het stadhuis is zichtbaar vanuit heel Oslo, waardoor het dient als een gemakkelijk herkenningspunt. Het staat tevens representatief voor de Noorse onafhankelijkheid.

Bygdoy

Ook op het schiereiland Bygdoy zijn zat leuke bezienswaardigheden te vinden . Hier vind je onder andere één van de populairste stranden van de stad, waaronder Strand Huk. Je kunt hier uitgebreid prachtige wandelingen maken. De meeste toeristen komen er echter voor de musea, zoals het Vikingskipshuset, het Frammuseet, het Noors Volksmuseum en het Kon-Tiki Museum. Deze musea zijn voornamelijk gericht op het tentoonstellen van de rijke Noorse geschiedenis. Zo is bijvoorbeeld het Vikingskipshuset – zoals de naam al verklapt – volledig gericht op de geschiedenis van de Vikingen en hun schepen.

Noors Volksmuseum

Het Noors Volksmuseum is gelegen op het schiereiland Bogdøy. Dit is een openluchtmuseum met 155 Noorse bouwwerken. De 155 bouwwerken geven gezamenlijk een goed beeld van de Noorse architectuur en alle Noorse regio’s in het bijzonder. Het hoogtepunt van het openluchtmuseum is met gemak de Staafkerk van Gol. Dit is een typisch Noorse kerk vanuit de dertiende eeuw die zeer goed onderhouden is gebleven. In de zomer zijn er altijd extra activiteiten. Je kunt hierbij denken aan volksdansen en demonstraties van pottenbakkers, wevers en andere, ambachtelijke beroepen. Binnen zijn er altijd diverse exposities te zien. Deze lopen uiteen van antiek Noors speelgoed tot oude Noorse kleding.

Bezienswaardigheden in Oslo

Olympische Holmenkollen-skischans

Net buiten het centrum ligt één van de meest iconische bezienswaardigheden van Oslo: het Holmenkollen museum met de bijbehorende Holmenkollen-skischans. Deze 100 meter lange en 64 meter hoge skischans is voor de Olympische winterspelen in 1952 en 1994 gebouwd. Je hebt vanaf het observatieplatform bovenop de skischans een panoramisch uitzicht over Oslo zowel als het Oslofjord. Hier begint tevens de 361 meter lange Kollensvevet-zipline. In plaats van door te skiën kun je met behulp van de zipline met 90 kilometer per uur naar beneden. Dat is net zo hard als een professionele skiër! De echte skiliefhebber vermaakt zich hier zeker. Na het uitproberen van de zipline vind je in het museum zo’n 4000 jaar aan skihistorie.

Vigelandsparken

Als je ervan houdt om kunst te bewonderen raden we je sterk aan om het Vigelandsparken te bezoeken. Dit is een enorm park waar je het levenswerk van de beeldhouwer Gustav Vigeland vindt. Hier vind je meer dan 200 beeldhouwwerken van mensen die verscheidene menselijke emoties en activiteiten uitbeelden; zoals huilen en lachen, maar ook knuffelen. Het bijzondere hiervan is dat elk van de personen op symbolische wijze volledig bloot wordt afgebeeld.

Het Munch Museum

In het museum vind je het werk van de Noorse grootheid en schilder Edvard Munch. Vrijwel iedereen kent zijn werk wel van zijn meest bekende schilderwerk genaamd “De Schreeuw”. Dit kunstwerk is in 2004 gestolen uit het Munch Museum, maar gelukkig werd het in 2006 weer gevonden. Het gebouw is met een oppervlakte van ruim 26.000 vierkante meter het grootste museum ter wereld dat aan één enkele kunstenaar is gewijd.

Pretpark TusenFryd

Houd je zelf veel van pretparken, of ben je op zoek naar een leuke activiteit om te doen met het gezin? Dan moet je absoluut het TusenFryd pretpark bezichtigen bij jouw volgende bezoek aan Oslo. Op dit gezinsvriendelijke park zijn 30 grote attracties, 74 computergames en 23 restaurants aanwezig. Hier zitten gegarandeerd activiteiten tussen waar zowel jonge als oude bezoekers plezier aan kunnen beleven.

De vlooienmarkt van Grünerløkka

De stad Grünerløkka is een voormalige arbeiderswijk geweest. Het is momenteel een van de eigentijdse wijken van Oslo waar je gerenoveerde fabrieken en huizen bedekt met streetart vindt. Dit is waar de kunststudenten van de Oslo National Academy of the Arts wonen. Middels hun moderne kunst, waaronder ook graffiti, drukken zij hun stempel op de wijk. Je vindt in deze wijk allerlei leuke gebouwen om te bezoeken, van pop-up restaurants tot microbrouwerijen en kunstgalerieën.

De wijk wordt ook door de lokale gemeenschap graag bezocht. Vooral op zondag wanneer Birkelunden-park in een vlooienmarkt verandert zijn er altijd veel mensen te vinden. Je kunt hier uitgebreid snuffelen tussen de vintage-mode en genieten van allerlei ambachtelijke etenswaren. Zo kun je voor het eerst ‘brunost’ proeven, een Noorse bruine weidekaas met een gekarameliseerde smaak. Vanwege de vele muzikanten aanwezig in de wijk kun je vaak jouw activiteiten ondernemen onder het genot van een gratis concert.

Tijd voor een koud biertje!

Moe van dat alles? Dan is het wellicht tijd voor een lekker biertje. Je kunt terecht in de vele (toeristen)horeca aan- en vlakbij de Karl Johans Gate. Andere opties vind je in de chiquere winkelstraat Bogstadveien en in het hippe Grünerlokka. Na een dagje lekker te hebben genoten van allerlei leuke activiteiten is dit de ideale manier om de dag af te sluiten. Zorg er alleen voor dat je goed let op de prijzen. Zoals we eerder zeiden is Oslo namelijk niet alleen één van de mooiste steden op aarde, maar ook de duurste..  Proost!