Afbeelding Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Inwoners: ruim 500.000. Oslo ligt in het zuidoosten van Noorwegen. De ligging is bijzonder: aan het begin van het 107 kilometer lange Oslofjord en omgeven door beboste heuvels.

Als je het over Oslo hebt, heb je het in de eerste plaats over de ligging. Die is prachtig. Namelijk aan het begin van het Oslofjord én omringt door beboste heuvels. En dan zijn er nog 40 eilanden binnen de stadsgrenzen! Kortom, recreëren in Oslo is niet zo moeilijk. Wat heet. In de winter kun je er skiën en in de zomer kun je er zwemmen. Verder vind je in Oslo een keur aan bezienswaardigheden, topmusea en mooie parken.

De Karl Johans Gate is waarschijnlijk je eerste kennismaking met Oslo. De straat begint bij het centraal station en loopt door tot het Koninklijk Paleis. Langs de Karl Johans Gate vind je de bekende winkelketens, diverse horeca, straatmuzikanten en zwervers (waaronder een flink aantal zigeuners).

Aan de Karl Johans Gate – of op een steenworp afstand van de Karl Johans Gate – vind je diverse bezienswaardigheden en musea. Voorbeelden hiervan zijn de Nasjonalgalleriet, de Kathedraal van Oslo en Stortinget. Verder loop je zo door naar de haven. Hier kom je Aker Brygge, het Akershus Slott en het Stadhuis van Oslo tegen. Kortom, een groot aantal bezienswaardigheden zit op loopafstand van elkaar.

Wel ver weg: Bygdoy. Op dit schiereiland vind je de populairste stranden van de stad, waaronder Strand Huk. Bovendien kun je er mooie wandelingen maken. De meeste toeristen komen er echter voor de musea, zoals het Vikingskipshuset, het Frammuseet, het Noors Volksmuseum en het Kon-Tiki Museum.

Bezienswaardigheden in Oslo

Ook niet te missen: het Vigelandsparken. In dit grote park vind je het levenswerk van beeldhouwer Gustav Vigeland. Je ziet er meer dan 200 beeldhouwwerken van naakte mensen die over elkaar heen kruipen, elkaar vertwijfeld aankijken, knuffelen, huilen, lachen… Verder is het Munch Museum een topper. In dit museum vind je het werk van een andere, Noorse grootheid: schilder Edvard Munch. Z’n bekendste schilderij is De Schreeuw. In 2004 werd het gestolen uit het Munch Museum, in 2006 kwam het alsnog terecht.

Moe van dat alles? Dan is het wellicht tijd voor een biertje. Je kunt terecht in de vele (toeristen)horeca aan en vlakbij de Karl Johans Gate. Andere opties vind je in de chiquere winkelstraat Bogstadveien en in het hippe Grünerlokka. Maar let op: alcohol is duur. Je betaalt gemiddeld 5 euro voor een vaasje bier. Het is slechts één van de weinige nadelen van een citytrip naar Oslo… Proost!