Afbeelding Kopenhagen

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. Inwoners: 500.000. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op zo’n 1.4 miljoen mensen. Kopenhagen ligt op de eilanden Seeland en Amager.

Zijn het de kanalen? Zijn het de zeventiende-eeuwse panden? Of zijn het de fietsen die overal en kriskras door elkaar geparkeerd staan? Hoe het ook zij, Kopenhagen heeft wel wat weg van Amsterdam. Zeker op een zomerse dag is de sfeer in de Deense stad vergelijkbaar met onze hoofdstad.

De toeristische trekpleister van de stad is de Nyhavn, een haventje met kleurige huizen. De Rondvaart door de stad starten er én je kunt er uitstekend een terrasje pakken. In één van de huizen heeft de beroemde Deens dichter en schrijver Hans Christian Andersen gewoond (onder meer bekend van het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes).

Heb je een hekel aan de sprookjes van Christian Andersen? In Kopenhagen is er geen ontkomen aan. Zo is het standbeeld van De Kleine Zeemeermin (naar het bekende sprookje) één van de toeristen hotspots. De hele dag door arriveren er busladingen vol toeristen. En iedereen wil op de foto met het standbeeldje. Om de haverklap glijdt er iemand uit. De Kleine Zeemeermin staat namelijk op een gladde steen, onderaan een kade in de haven. Het is een kolderiek gezicht, zo veel belangstelling voor de Manneken Pis van Kopenhagen.

Gelukkig heeft de stad meer te bieden dan toeristische hotspots alleen. Zo kun je er fantastisch shoppen. De meeste winkels zitten aan de Strøget, de langste, verkeersvrije winkelstraat van Europa. Het winkelaanbod aan de Strøget en de straten er omheen is gevarieerd. Van Prada tot Hennes & Mauritz en van warenhuizen tot alternatieve shops.

Bezienswaardigheden in Kopenhagen

Ook leuk: het wereldberoemde attractiepark Tivoli. Je kunt er onder meer een ritje maken in de houten achtbanen en ouderwetse botsauto’s. Het is niet het oudste attractiepark ter wereld. Dat is Dyrehavsbakken, ook al een attractiepark in Kopenhagen. En heb je nog tijd over? Duik dan eens een museum in. Het Dansk Design Center bijvoorbeeld. Hier kom je onder meer meubels en accessoires uit de sixties en seventies tegen. Of ga naar één van de stranden. Want waar je ook zit in Kopenhagen, binnen een half uur lig je op je badhanddoek.

Een andere aanrader: het Hippiedorp Christiania. Je vindt er Efteling-achtige woonhuizen en leuke horeca. Sinds de jaren zeventig is het een hippievrijstaat, vlakbij het centrum. Het is de overheid een doorn in het oog. En oh ja, dan zijn er nog diverse paleizen, hippe bars, clubs… Zucht. Je zou bijna vergeten te genieten van de Amsterdamse sferen!