Afbeelding Hamburg

Hamburg is een metropool in het noorden van Duitsland. Inwoners: 1.7 miljoen. Tel je daar het stedelijke, aangrenzende gebied bij op, dan kom je op 3.5 miljoen mensen. Alleen Berlijn is groter. De rivieren de Elbe en de Alster stromen door de stad.

Er is meer water dan in Amsterdam of Venetië. De musea zijn top. Shoppen doe je totdat je erbij neervalt. En sluitingstijden? Die kennen de horeca niet. Het gaat allemaal over Hamburg, een metropool in Duitsland én een uitstekende bestemming voor een stedentrip.

Allereerst het water. Daar is Hamburg onlosmakelijk mee verbonden. In de middeleeuwen al was Hamburg een belangrijke havenstad. Er stromen 2 rivieren door de stad: de Elbe en de Alster. En dan is er nog de Binnenalster. Rondom deze grote waterplas vind je belangrijke delen van het centrum. Je komt er winkelstraten, horeca, parken en wandelpromenades tegen. Ook de eyecatchers van de stad, het Hamburger Rathaus en de St. Michaeliskirche liggen er in de buurt. Op het meer zelf zwemmen zwanen rond. Hamburg staat er bekend om.

Ook met het water verbonden: Speicherstadt. Dit is een eiland in de rivier de Elbe, ook in het centrum. Je ziet er negentiende-eeuwse pakhuizen, waar kanalen tussendoor stromen. Vrijwel alle rondvaarten gaan door Speicherstadt. De rondvaarten vertrekken in de haven van Hamburg, bij Landungsbrücken. Overigens vind je op Speicherstadt ook diverse bekende musea, zoals Miniatur Wunderland, Spicy’s Gewürzmuseum en Hamburg Dungeon.

En dan is er het shoppen. In één woord: geweldig! Rijk Hamburg – én dat is een groot deel van de inwoners – gaat naar de Neuer Wall. Alle topdesigners, zoals Dior en Gucci, hebben er hun vestigingen. Eveneens duur en exclusief: de Eppendorfer Weg in Eppendorf. Verder is de Lange Reihe aangenaam. Het is een hippe straat en tevens het hart van de homobuurt. Ook de Marktstrasse is een bezoekje waard. Je komt er vooral alternatieve boetiekjes tegen. En dan zijn er nog de vele grote winkelstraten en winkelpassages. Deze vind je rondom de Binnenalster, in het centrum van de stad.

Bezienswaardigheden in Hamburg

Blijft het nachtleven over. Sluitingstijden zijn er niet; in Hamburg feest je de hele nacht door. Het grootste uitgaansgebied ligt in de wijk Sankt Pauli. Hier vind je de Reeperbahn, een straat vol hoeren, theater en horeca. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal om hoeren en sloeren te draaien. Maar wie goed zoekt, komt ook andere, noem het normale uitgaansgelegenheden tegen. Stijlvoller is ieder geval het hippe Schanzenviertel. Ook leuk: studenten- en kunstenaarsbuurt Altona. En zit je goed in de slappe was? Ga dan naar Eppendorf.

Een echte Hamburgse uitgaansavond eindigt trouwens op de Vismarkt. Deze gaat iedere zondagochtend om 05.00 uur open. Je haalt er na het stappen al dan niet dronken  je ontbijt. Kortom, je zou bijna vergeten te slapen. En dat is niet vreemd. Want Hamburg rocks!