Afbeelding Istanbul

Istanbul is een metropool in het westen van Turkije. Er zijn 12 miljoen geregistreerde inwoners. In werkelijkheid wonen er zo’n 16 miljoen mensen. De stad ligt in twee werelddelen, namelijk Europa en Azië. Twee bruggen over de rivier de Bosporus verbinden deze werelddelen met elkaar. Istanbul is de grootste stad van Turkije. Het is niet de hoofdstad, dat is Ankara.

Istanbul is een machtige stad. Het is er druk; het is er overweldigend. En dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er 16 miljoen mensen wonen: net zo veel als in Nederland. Je voelt je er klein. Zeker in de ellenlange winkelstraat Istiklal Caddesi, waar tienduizenden Turken één bewegende mensenmassa vormen. Of in een taxi. Overal waar je kijkt, zie je bebouwing die simpelweg niet stopt. ’s Nachts is de stad een glooiend tapijt van lichtjes. De grote, verlichte moskeeën op de heuveltoppen torenen boven Istanbul uit.

Istanbul is een mix tussen het oosten en het westen. Ook dat is niet vreemd. Istanbul is namelijk de enige stad ter wereld die op twee werelddelen ligt: Europa en Azië. Deze twee continenten worden van elkaar gescheiden door de brede rivier de Bosporus, die dwars door de stad stroomt. Twee bruggen verbinden de continenten met elkaar.

Een Rondvaart over de Bosporus is absoluut een aanrader. Je vaart dicht langs zowel de Europese als de Aziatische kant. Je ziet allemaal dure (buiten)huizen, paleizen en andere mooie panden. Een andere tip is de Galatatoren. Vanaf deze historische toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Ook hier: bebouwing zover het oog reikt! Verder zie je de Bosporus en de Gouden Hoorn, de andere waterstrook in de stad.

Istanbul heeft een rijke historie. Vroeger, toen de stad nog Constantinopel heette, was het zelfs even de hoofdstad van het hele Romeinse Rijk. Later – toen het Romeinse Rijk uiteen viel in een oostelijk en een westelijk deel – werd het de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Dit Rijk ging de geschiedenisboeken in als het Byzantijnse Rijk. Verder was Istanbul tussen de veertiende en twintigste eeuw het machtscentrum van het islamitische, Osmaanse (of Ottomaanse) Rijk. De sultans beheersten grote delen van de wereld.

En die lange geschiedenis zie je vandaag de dag terug! Zo kun je een bezoek brengen aan de Basilica Cisterne. Dit is een ondergrondse wateropslagplaats, die van binnen wel op een kerk lijkt. Het is één van de opslagplaatsen die door de Romeinse keizers werden aangelegd. De wateropslagplaatsen moesten voor schoon drinkwater zorgen als de stad werd aangevallen.

Een andere, veel grotere toeristentrekker is het Topkapi Paleis. Dit was eeuwenlang de plek waar de sultans de scepter over grote delen van de wereld zwaaiden. Je vindt er onder meer de harem, de vertrekken waar de vrouwen van de sultan woonden. Verder kun je de Aya Sophia niet missen. Dit was vroeger een kerk, later een moskee en tegenwoordig een museum. De Aya Sophia kun je prima combineren met de Blauwe Moskee, die er recht tegenover ligt.

Bezienswaardigheden in Istanbul

En dan is er nog de Grand Bazaar, voor velen het hoogtepunt van hun trip. Het is één van de grootste, overdekte markten ter wereld. Je koopt er kleurige lampjes voor in je slaapkamer, een namaak voetbalshirt van Ronaldinho en heel veel meer. Er zijn meer dan vierduizend winkels; dagelijks komen er tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers.

Uitgaan is trouwens ook geen probleem in de Turkse stad. Het gedeelte waar het gebeurt is groot, maar best overzichtelijk. Je gaat naar het Taksim Plein en loopt de grote winkelstraat Istiklal Caddesi in. Vervolgens kam je de zijstraten uit. Je komt in de wijken Taksim, Galatasaray en – helemaal op het einde – Tünel. Overal kom je leuke barretjes tegen, poppodia en clubs. Zeker in de weekenden is het er enorm druk. Het is de ultieme – drukke en overweldigende – Istanbul-ervaring!