Afbeelding Brugge

Brugge is een stad in het noordwesten van België. Er wonen ongeveer 120.000 mensen. Hiervan wonen er 20.000 in het historische centrum. Vanuit Nederland ben je er binnen een paar uur autorijden of treinen.

Brugge leeft van toerisme. En als je de binnenstad van de stad ziet, begrijp je waarom. Het hele historische centrum staat nog overeind! Het bestaat uit kerken, monumentale panden en kleine en grote pleinen. Ook mooi: de diverse toegangspoorten rondom het oude centrum. En dan zijn er nog de reien, het Belgische woord voor grachten. Door de hele stad kun je er langs wandelen en op terrasjes zitten. Het is de reden dat de Brugge, ooit een internationale havenstad, het Venetië van het Noorden genoemd wordt.

Brugge is een goede stad voor een dagtrip. Vanuit Nederland ben je er binnen een paar uur autorijden of treinen. Maar een nachtje blijven slapen is ook een goede optie. Al is het maar om Brugge bij nacht te zien; de stad is dan prachtig verlicht. Langer dan twee dagen moet je niet gaan. Je hebt de stad namelijk zo verkend. Binnen een uurtje of drie heb je een goed beeld van het centrum en de gebouwen die er staan.

Bezienswaardigheden in Brugge

De eyecatcher van Brugge is de Onze Lieve Vrouwekerk. De toren van deze kerk is maar liefst 122 meter hoog. Het is het hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Verder zijn de pleinen de Grote Markt, (waar de 83 meter hoge Belfort staat) en de Burg (met het Stadhuis) goede coördinatiepunten. Maar duik ook de zijstraten in! En kijk op de kleinere pleinen. Zeker op de Eiermarkt en het Huidenvettersplein vind je knusse en kleinschalige horeca.

Natuurlijk is Brugge ook de stad van de bruine cafés en de chocolaterieën. Ook geniet je er van de rijke, Belgische keuken. Het zijn allemaal zaken die bij een trip naar Brugge horen. Natuurlijk, je moet het historische centrum verkennen, maar neem zeker de tijd voor de nodige ontspanning. Op een terrasje bijvoorbeeld. Gewoon, op één van de historische pleinen én langs de vele reien!