Afbeelding Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland. Inwoners: 450.000. Het is niet de grootste stad van Schotland, dat is Glasgow met ongeveer 690.000 inwoners. Glasgow en Edinburgh liggen op nog geen uur (auto)rijden van elkaar. Edinburgh is gebouwd op zeven heuvels en ligt aan de Schotse oostkust.

Als je door Edinburgh loopt, begrijp je meteen dat Joanne Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, er vandaan komt. Want Edinburgh is een griezelstad! De straatjes in het oude centrum zijn klein en smal, rond zwartgeblakerde kerktorens cirkelen vogels en het wolkendek is meer dan eens dreigend.

En Edinburgh is mooi! De stad is gebouwd op zeven heuvels. Je ziet de groene, vulkanische rotsenformaties vanuit verschillende punten in de stad. De eyecatcher van de stad, Edinburgh Castle, staat op één van die heuvels, Castle Rock. Ook opvallend: de Griekse akropolis op Calton Hill. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Edinburgh het Athene van het noorden genoemd wordt. Want je hebt er zo veel kastelen, kerken en paleizen!
Je oriënteren in Edinburgh is niet zo moeilijk. Zo zie je het Edinburgh Castle zo’n beetje uit elke hoek van de stad. En dan is er de Royal Mile. Deze brede, middeleeuwse straat deelt het oude centrum in tweeën. En loopt steil omhoog. Bovenaan de Royal Mile vind je het – daar hebben we hem weer – Edinburgh Castle. Onderaan staat het Palace of Holyroodhouse. Het is de plek waar de Britse, koninklijke familie zo af en toe verblijft. Én het is één van de toeristische trekpleisters. Verder vind je aan de Royal Mile en in de zijstraten verschillende musea, souvenirshops en kiltmakers.

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Naast oude gebouwen en musea heeft Edinburgh meer te bieden. Wat te denken van shoppen! De hele week, ook op zondag, zijn de winkels open. Je kunt naar de grote warenhuizen gaan, zoals Debenhams en Harvey Nichols. Of naar de exclusieve boetieks aan de chique George Street. En heb je meer met alternatieve kleding? Aan de Grassmarket en in de Cockburn Street (een zijstraat van de Royal Mile) ga je zeker slagen.

En dan zijn er in Edinburgh – het blijven Britten – uiteraard goede pubs. Op de Grassmarket en aan de Cowgate en Rose Street vind je typische, Schotse pubs. De cocktail- en loungebars zitten vooral aan en rondom George Street. Blijven nog over de beroemde Edinburgh Festivals over. Het zwaartepunt van deze evenementen ligt in augustus. En nog wat: Edinburgh is de stad in Groot-Brittannië met de meeste restaurants per hoofd van de bevolking. Kortom, in Edinburgh ga je je wel vermaken!