Afbeelding Madrid

Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje. Inwoners: 3.3 miljoen. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op meer dan 6 miljoen mensen. Madrid ligt 667 meter boven zeeniveau.

Tapas eten en tot in de late uurtjes blijven hangen in drukke barretjes. Madrid is de stad voor levensgenieters! Zeker in de zomer, als het weer goed is, eet en drinkt iedereen op straat. Maar let op: als je om 20.00 uur ’s avonds in een restaurant aanschuift, zit je alleen. In Madrid komt het uitgaansleven, zelfs voor Spaanse begrippen, laat op gang. Om 22.00 uur tafelen is heel normaal. En dan moet je het café nog in!

Naast eten en drinken, is Madrid de plek voor een museumtoer. De stad kent maar liefst drie wereldberoemde musea. Deze vind je in of aan het Retiro Park. De musea zitten allemaal op loopafstand van elkaar. Om te beginnen is er het Museo del Prado. In dit museum vind je onder meer werken van Spaanse meesters, zoals Goya en El Greco. De tweede topper: het Museo Reina Sofía, een museum voor hedendaagse en moderne kunst. Het is de plek waar je kunst van Salvador Dali en Picasso tegenkomt. Topstuk van de hele collectie is misschien wel het schilderij Guernica van Picasso. Het Thyssen-Bornemisza tenslotte maakt de zogenoemd De Gouden Driehoek compleet. Je vindt er werk van de dertiende tot en met de twintigste eeuw.

Bezienswaardigheden in Madrid

Na zo’n museumtoer is het natuurlijk goed om even te ontspannen! In het Retiro Park bijvoorbeeld. Het is het grootste park van Madrid en heel Spanje. Het is de hang out voor jong en oud Madrid. Of pak een terrasje op het Plaza Major, een mooi en groot plein in het centrum van de stad. Een andere buurt waar het – vooral in het weekend – goed toeven is, is La Latina. Zeker rond de pleinen Plaza de la Paja en Plaza San Andrés vind je veel cafés en terrassen.

En is het al tijd voor tapas? Dan hoef je niet lang te zoeken. Want waar je ook komt, in het centrum of daarbuiten, in zo’n beetje elke bar staan de kleine hapjes klaar. Eén van de beste plekken voor goede tappas is in ieder geval de Calle de las Huertas in uitgaanswijk Huertas. Of ga naar de eerder genoemde wijk La Latina. Als het mooi weer is, staat en zit iedereen op straat. Zoals eigenlijk heel Madrid. Eén ding is zeker: Madrid leeft!