Afbeelding Bologna

Bologna is een stad in Noord-Italië. In het zuidwesten van Bologna ligt Venetië, in het oosten La Spezia. Inwoners: 400.000. Eén op de vier inwoners van de Italiaanse stad is student.

Bolgona heeft drie bijnamen. De eerste is La Rossa, de rode. Deze bijnaam dankt de stad aan de rode gebouwen en daken. De tweede is La Grasse, de dikke. Deze heeft te maken met de rijke keuken; je eet er de lekkerste pasta’s van Italië. En de derde bijnaam is La Dotta, de geleerde. In Bologna namelijk werd in de elfde eeuw de eerste universiteit van Europa gesticht. En ook vandaag de dag staat het studentenleven er centraal. Maar liefst één op de vier inwoners is student! En dat merk je. Bologna is een relaxte, leuke stad. Maar let op: in de zomer trekken de studenten massaal weg. De sfeer is dan anders.

Het centrum van Bologna bestaat uit twee pleinen die aan elkaar grenzen: het grote Piazza Maggiore en het kleine Piazza del Nuttuno. Op het Piazza Maggiore vind je diverse bezienswaardigheden, zoals de San Petronio (de belangrijkste kerk) en het stadhuis. Op het Piazza del Nuttuno staat de Fontana del Nettuno, een fontein waarop de Griekse god Neptunus staat afgebeeld. Op vijf minuten lopen van de pleinen vind je de middeleeuwse eyecatchers van de stad: De Torens Asinelli en Garisenda (97 en 48 meter hoog). De torens staan hartstikke scheef! Alleen de Asinelli toren kun je beklimmen. Je hebt een fantastisch uitzicht over de rode daken van de stad.

Bezienswaardigheden in Bologna

Bologna is een compacte stad. Binnen de oude stadsmuren – een groot deel staat nog overeind – vind je vrijwel alle bezienswaardigheden. Deze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Verder vallen de arcaden op. In het oude centrum namelijk vind je veertig kilometer aan bogengalerijen! Het is de reden dat niemand in Bologna in de stress schiet als er en spatje regen valt. Je wordt gewoon niet nat!

Naast het mooie historische centrum is het vooral de sfeer die Bologna zo bijzonder maakt. Als het mooi weer is, drinken studenten tot laat in de avond hun biertjes op het Piazza Maggiore en het Piazza del Nuttuno. Daarna vertrekken de jongeren richting de studentenwijk. Zeker aan de Via Zamboni, de hoofdader van de wijk, zitten veel uitgaansgelegenheden. En terrassen. Je zit middenin de rode stad, met een bord pasta op je schoot en tussen de studenten. Veel plezier!