Afbeelding Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en de grootste stad van het land. Inwoners: 3.4 miljoen. Berlijn is één van de groenste steden van Europa. De rivier de Spree stroomt door de stad.

Berlijn is de stad voor een hippe en historische stedentrip. Misschien wel de beste voorbeelden daarvan zijn de Stadsstranden in de zomer. Een aantal vind je voor overblijfselen van de Berlijnse Muur én aan de rivier de Spree. Je relaxt met een cocktail in je hand tegen een achtergrond van een kleine 30 jaar geschiedenis! Verder biedt Berlijn alles wat je van een wereldstad mag verwachten. Je kunt er goed uitgaan, een sightseeing-tour maken en ontspannen in de vele groengebieden. Verder maken de overblijfselen van de Berlijnse Muur de stad uniek.

Berlijn is een ruim opgezette stad. Wat heet! De afstanden zijn enorm. Het is de reden dat Berlijn eigenlijk uit verschillende dorpjes bestaat, zoals Kreuzberg, Prenzlauer Berg en Schöneberg. En elk dorpje heeft z’n eigen uitgaanscentrum. Overigens is het huren van een fiets een aanrader. En anders moet je het openbaar vervoer nemen. Berlijn is simpelweg niet aan te lopen.

Dan het sightseeing. Er zijn mogelijkheden te over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Brandenburger Tor, de Siegessäul, Unter den LindenKurfürstendamm, de Holocaust-Mahnmal, de GedächtniskircheDe Rijksdag en Slot Charlottenburg. Wat ook prettig is: Berlijn is een groene stad. Maar liefst een vierde van de Duitse hoofdstad bestaat uit parken, meren, rivieren en kanalen. Zeker Tiergarten, een enorm park, is een goede plek om even bij te komen. Maar ook langs de rivier De Spree vind je parken, groengebieden en de eerder genoemde Stadsstranden. En is het slecht weer? Bezoek dan één van de topmusea op het Museumeiland. Het bekendste museum is het Pergamon Museum.

Om de geschiedenis van Berlijn kun je in ieder geval niet heen. Een kleine 30 jaar was de Koude Oorlog zichtbaar door de Muur die West-Berlijn van Oost-Berlijn scheidde. West-Berlijn was zo een afgesloten gebied in Oost-Duitsland. Nog steeds zie je grote, open plekken in de stad, waar vroeger de Muur stond. Ook vandaag de dag worden er enorme bouwprojecten van de grond getild. Sommige projecten zijn al afgerond. Zo is de Potsdamer Platz inmiddels geen kale en deprimerende vlakte meer.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Overigens is de Muur zorgvuldig en vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. Er staan nog maar een paar stukken overeind. Het langste stuk Muur is de East Side Gallery. Verder is er bij het Berlijns documentatiecentrum een klein stuk Muur te zien. En ook Checkpoint Charlie, een oude grenspost in de Muur, is de moeite waard.

Maar goed, genoeg historie. Op naar het hippe Berlijn maar weer. Dit Berlijn kom je bijvoorbeeld tegen in Kreuzberg. Vroeger was het een slechte buurt, nu één van de populairste wijken van de stad. Of neem een kijkje in de homobuurt Schöneberg. Of in het hippe Prenzlauer Berg. Je vindt er legio bars, restaurants, designerboetieks en heel veel meer. Je gaat je er zeker vermaken. Veel plezier! En: proost!