Afbeelding Glasgow

Glasgow is de grootste stad van Schotland. Inwoners: ongeveer 690.000. Glasgow is niet de hoofdstad van Schotland, dat is Edinburgh. Beide steden liggen op nog geen uur (auto)rijden van elkaar.

Elke dag van de week stappen in hippe clubs? Geen probleem! Om 02.00 uur ’s nachts eten in goede restaurants? Ga ja gang! Je volledig overgeven aan je shop verslaving? Doe wat je niet laten kunt! Want het kan allemaal in Glasgow, een vriendelijke Schotse stad die allang niet grauw en grijs meer is.

Glasgow is niet, zoals de hoofdstad Edinburgh, heel mooi en historisch. Nee, de reden om naar Glasgow te gaan, is simpel: je wilt gewoon een goede tijd hebben! Glasgow leeft. Elke maand openen nieuwe cafés en restaurants de deuren. Altijd is er wel een festival. Bovendien zijn de mensen er ontzettend vriendelijk. En kun je echt niet zonder al die mooie gebouwen en cultuur? Combineer Glasgow dan met Edinburgh. Deze steden liggen op nog geen uur autorijden van elkaar vandaan.

Glasgow heeft dan niet zo veel mooie gebouwen, er zijn genoeg musea. Zo staat het populairste museum van Schotland binnen de stadsgrenzen: de Kelvingrove Art Gallery and Museum. In het uit rode bakstenen opgetrokken pand vind je schilderijen van zo’n beetje alle Europese grootmeesters. Verder is Glasgow maar wat trots op één van zijn oude inwoners: ontwerper en architect Charles Rennie Mackintosh (1868-1928). Door de hele de stad zijn er speciale huizen en exposities over zijn leven en werk te vinden. Meer hierover bij de bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Glasgow

Een goede start voor een shoptoer is Buchanan Street. Vanaf deze straat is de stad een lint van winkelstraten. En van restaurants. Neem bijvoorbeeld even een kijkje in de Princess Mall, een luxe shoppingmall aan diezelfde Buchanan Street. Hier vind je verschillende restaurants met goed en betaalbaar eten uit alle wereldkeukens. Verder zitten er in de wijken West End – en dan vooral aan de Ashton Lane – en Merchant veel restaurants.

Tot slot is er nog het voetbal. Want in geen stad ter wereld wordt de uitspraak ‘Voetbal is oorlog’ van Rinus Michels zo letterlijk genomen. De stad is in twee kampen verdeeld, namelijk Celtic en Glasgow Rangers. Oftewel, katholiek en protestant. Celtic zit in de wijk East End, Rangers in South Side. Een wedstrijd in de pub kijken, is zeker een aanrader. Maar let op: draag geen oranje (de kleur van de protestanten) of blauw (de kleur van de Rangers) in het Celtic-district. En: vermijd groene kleding (de kleur van Celtic) in het Rangers-district. Houd je je aan deze kledingvoorschriften, dan is er niets aan de hand. Have fun!