Afbeelding Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland. Inwoners: ongeveer 560.000. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op ongeveer 1 miljoen inwoners. De stad ligt aan de zuidkust van Finland aan de Finse kust. Rondom Helsinki liggen allemaal eilandjes.

Nee, ga niet naar Helsinki in de winter. Halverwege de middag is het al pikdonker. Daarvoor wordt het nooit echt licht én wind en regen (vaak geen sneeuw meer, het klimaat verandert) geselen je gezicht. Kortom, je begrijpt waarom de Finnen, zeker in de winter, massaal zelfmoord plegen. Na Hongarije heeft het land het hoogste aantal zelfmoorden van Europa. Wat dan weer de vraag oproept waarom iedereen in Hongarije een eind aan z’n leven maakt. Maar ja, daar gaat het niet over…

Terug naar Helsinki. Want moet je er eigenlijk wel naar toe? Het antwoord: ja, maar ga alleen in de lente en de zomer. Dan zijn de dagen lang, wordt het nauwelijks donker en schudt jong en oud alle sores van zich af. Net zoals in andere Scandinavische steden gaat het dak eraf.

Bovendien is er genoeg te doen. Je kunt boottochtjes maken naar de eilandjes rondom Helsinki. Struinen door het historische, compacte centrum. Relaxen in de vele groene parken. Stappen in hippe cafés en legio clubs. Je verveelt je geen moment.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Een makkelijk oriëntatiepunt in Helsinki is het Marktplein, een plein aan een inham van het water. De cruiseschepen meren er aan. Regelmatig zijn er markten. En ga je naar één van de eilandjes rondom Helsinki, dan vertrek je waarschijnlijk vanaf het Marktplein. Verder zitten de winkelstraten op een steenworp afstand van het plein. Ook leuk: het Senaatsplein, recht achter het Marktplein. Hier vind je verschillende bezienswaardigheden, waaronder de eyecatcher van de stad: de witte Domkerk.

Zoals gezegd, jezelf vermaken in Helsinki is geen probleem. Al is er wel iets waar je voor moet oppassen. En dat is alcohol. De Finnen zijn namelijk halve Russen en drinken nog meer dan Zweden, Denen en Noren bij elkaar. Kijk niet verbaast als een dronken Fin je één of ander alcoholisch bocht aanbiedt én een beroep doet op je mannelijkheid (of een beroep op je vrouwelijkheid, maar mannen lopen het meeste gevaar). ‘Drink!’ En daar ga je… Succes!