Afbeelding München

München is een grote stad in het zuiden van Duitsland. Het is ook de hoofdstad van de deelstaat Beieren. Inwoners: 1.4 miljoen. De stad ligt aan de rivier de Isar. Alleen Berlijn en Hamburg zijn groter.

Waarom gaan er maar zo weinig Nederlanders naar München? Het is ronduit eigenaardig. Zeker als je bedenkt dat München alles te bieden heeft wat je van een stedentrip mag verwachten. Het uitgaan is fantastisch (denk aan de bekende biertuinen), kunst en cultuur is er in overvloed, het shoppen is goed… En oh ja, de Englischer Garten, het stadspark, is geweldig!

Te beginnen met de biertuinen. München telt er maar liefst 180. En deze zitten, als er ook maar een paar zonnestralen doorbreken, helemaal vol. Je neemt gewoon je eigen boterhammen mee, bestelt een pul bier en zoekt een plekje aan één van de lange, houten tafels. Eén van de leukste biertuinen is de biertuin op de Viktualienmarkt. Dit plein vormt samen met het Marienplatz – vijf minuten lopen verderop – het centrum binnen het centrum.

En dan de bekende bierhallen. Je vindt ze door de hele stad. Niet te missen is het Hofbräuhaus. Sinds 1644 drinkt de Münchener er z’n biertje. Toegegeven, het is een toeristische plek. Zo worden er bussen met Aziaten voor de entree afgeleverd. Maar toch. Neem er zeker even een kijkje. Juist de combinatie van melige (lees: aangeschoten) toeristen én Duitse kroegtijgers (voor wie een bezoek aan het Hofbräuhaus een bloedserieuze gelegenheid is) zorgt voor een maffe, leuke sfeer.

Kunst en cultuur is er genoeg in München. Sterker nog, je hebt weken nodig om alles op het gebied van kunst en cultuur te zien. Hoofdverantwoordelijk hiervoor zijn de Wittelsbachers. Deze koninklijke familie regeerde eeuwenlang over München en over heel Beieren. Ze bouwden onder meer prachtige paleizen en parken en vergaarden enorme kunstcollecties. Niet te missen is de Residenz. Dit enorme gebouwencomplex in het centrum bestaat uit 130 kamers vol pracht en praal. Ook om het Nymphenburg Paleis, het zomerpaleis van de Wittelsbachers, kun je niet heen.

Je zou de musea bijna vergeten. Regelrechte toppers zijn de musea Alte Pinakothek, Neue Pinakothek en Pinakothek der Moderne. Dit zijn drie verschillende musea, allemaal binnen vijf minuten loopafstand van elkaar. Grofweg vind je er kunst van de middeleeuwen tot nu. Op zondag is de entree (per museum) maar 1 euro. Meer info over de musea vind je terug bij de bezienswaardigheden.

Verder is het in München goed shoppen. De grote winkelketens zitten allemaal in het uitgebreide, verkeersvrije centrum. De grote merken vind je allemaal in Maximilianstrasse en directe omgeving. Ook als je shopbudget niet toereikend is, moet je in deze straat een kijkje nemen. Het bontjassen-gehalte is hoog.

Bezienswaardigheden in München

Moe van alle indrukken? Ga dan naar de Englischer Garten, een absoluut toppark. Natuurlijk zie je er joggende mensen, lachende gezichten in de biertuinen en kussende stelletjes in het gras. Maar in welk park kun je nou surfen? In de Englischer Garten dus! Het gebeurt allemaal op de rivier de Eisbach, vlakbij het Haus der Kunst. Hier stroomt het water keihard uit een tunnel. Ga er zeker kijken!

Alles bij elkaar zou je bijna vergeten dat in München het Oktoberfest plaatsvindt. Dit is een jaarlijks terugkerend bierfestival dat medio september begint en op de eerste zondag in oktober eindigt. De locatie voor het feest is de Theresienwiese. Hier staan een kermis en veertien grote biertenten. Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers op af. Net zoals München de rest van het jaar miljoenen toeristen trekt. En dat is terecht.