Afbeelding Wenen

Wenen is de hoofdstad en met afstand grootste stad van Oostenrijk. Inwoners: 1.7 miljoen. De stad is verdeeld in 23 districten en ligt aan de rivier de Donau. Verder is Wenen bekend van de klassieke muziek. Vele invloedrijke componisten, zoals Mozart en Strauss, woonden er.

Keuzes maken. In Wenen ontkom je er niet aan. Er is zo veel te doen! Om te beginnen was Wenen het machtscentrum van de Habsburgers, die eeuwenlang over Oostenrijk en grote delen van Europa heersten. Het leverde prachtige paleizen, kunstcollecties en monumenten op. En dan is Wenen ook nog de wereldhoofdstad van de klassieke muziek. In geen stad ter wereld woonden en werkten zo veel beroemde componisten en muzikanten, zoals Mozart en Johann Strauss (junior).

Maar goed, waar moet je beginnen? Het Hofburg Paleis, eeuwenlang het machtscentrum van de Habsburgers, mag je in ieder geval niet missen. Maar ja, welke vertrekken van het Hofburg Paleis ga je precies bezoeken? Ook hier geldt: je moet keuzes maken. Ga je naar de schatkamer met de kroonjuwelen? Of wordt het de Spaanse Rijschool, de oudste manage ter wereld, met de witte, keizerlijke paarden? Of de zilverkamer met allerhande serviezen en bestek? Of ga je toch naar het Sissi Museum?

En na het Hofburg Paleis? Wat te denken van Schloss Schönbrunn? Dit paleis, een stukje uit het centrum, was de zomerresidentie van de Habsburgers. Een bezoek aan deze hotspot kun je combineren met Tiergarten Schönbrunn, de oudste dierentuin ter wereld. Ruim 250 jaar geleden werd de Zoo aangelegd en wel in de tuinen van het genoemde paleis. Ook hoog op menig verlanglijstje: het Belvédèrepark. Hier staan twee paleizen, waarvan het witte Oberes Belvédère het meest in het hoog springt.

Bezienswaardigheden in Wenen

Het mag duidelijk zijn: Wenen is een gevaarlijke stad. Want voordat je het weet, ren je van monument naar paleis naar museum en weer terug! Oftewel, je vergeet te genieten. En dat mag natuurlijk niet gebeuren. Wandel dus ook door de vele parken, zit op terrasjes én schuif aan in de bekende koffiehuizen voor een Oostenrijks gebakje.

En neem een kijkje in het Museumsquartier. In deze buurt, die in 2001 opgeleverd werd, vind je topmusea in oude en nieuwe gebouwen en ontzettend veel leuke cafés. De buurt staat voor het Wenen van nu. En ja, in die stad wordt nog gewalst. En ja, er vinden dagelijks diverse klassieke concerten plaats. Maar tegenwoordig is Wenen ook hip. En dat levert dus nog meer keuzes op. Help!