Afbeelding Venetië

Venetië is een stad in het noordoosten van Italië. Inwoners: ongeveer 270.000. De stad ligt op 120 eilanden, midden in een lagune. In dit geval is de lagune een meer voor de kust van de Golf van Venetië. Het meer wordt door een zanddam van de Golf van Venetië gescheiden. De Golf van Venetië is weer een baai in de Adriatische Zee.

Amsterdam, Brugge, Sint Petersburg, Stockholm… Er zijn nogal wat steden die ook wel het Venetië van het Noorden genoemd worden. Maar er is natuurlijk maar één echt Venetië. Het is een unieke stad, die gebouwd is op 120 eilanden. Er zijn meer dan 150 kanalen en 400 bruggen. Ze brengen je naar de mooiste pleinen, smalle steegjes en imposante bouwwerken.

Het centrum van Venetië is het San Marcoplein. Hier vind je de bekende Basiliek van San Marco. Elke dag weer staan er rijen met toeristen te wachten voor de kerk met de vijf witte koepels. Een andere hotspot, naast de Basiliek van San Marco, is het Dogenpaleis. Hier woonden de Dogen, die Venetië tot de achttiende eeuw met ijzeren hand regeerden. Ze waren zowel de baas van Venetië als van de Katholieke kerk. Gehoorzamen was het credo. Deed je dat niet, dan belandde je letterlijk met je hoofd tussen het hakblok.

Het Dogenpaleis is zeker niet het enige paleis van Venetië. Langs het Canal Grande, met vier kilometer het langste kanaal van de stad, staan verschillende paleizen. Tijdens een rondvaart door Venetië zie je ze allemaal. Net zoals de drie bruggen over het Canal Grande. Zeker de Rialtobrug, een oude stenen brug, kun je niet missen.

Bezienswaardigheden in Venetië

Een hot item in Venetië blijft het water. De stad dreigt namelijk in het water te verdwijnen. Steeds vaker, vooral in de winter, wordt de stad geteisterd door overstromingen. Het bekende San Marcoplein loopt dan onder. Als het water gezakt is, moeten winkeleigenaren hun shops weer schoon boenen.

Een belangrijke oorzaak van de wateroverlast is de klimaatverandering. Verder hebben de fabrieken in de omgeving in de jaren zeventig behoorlijk wat grondwater weggepompt. Hierdoor zakt de stad, die op palen gebouwd is, beetje bij beetje de grond in. Om het tij letterlijk en figuurlijk te keren, wordt er nu een stormvloedkering gebouwd. Maar of deze uitkomst biedt? Hoe dan ook, ga snel naar Venetië! Nu kan het nog…