Afbeelding New York

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten. De stad, die aan de Oostkust ligt, wordt door velen als het centrum van de wereld beschouwd. Inwoners: 8 miljoen. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied (het New York Metropolitan Area) bij op, dan kom je op 22 miljoen inwoners.

Zeker als je er voor het eerst in New York bent, loop je in een film. Want opeens sta je er, in de stad die nooit slaapt. Politieauto’s scheuren voorbij op een manier, zoals je – inderdaad – normaal alleen in films ziet. En dan die skyline. Ken je die niet ergens van? In New York heb je voortdurend het gevoel dat je op de plek bent waar het gebeurt! En dat is niet zo vreemd, want in New York gebeurt het ook!

New York is een melting pot. Zo’n beetje alle bevolkingsgroepen en culturen vind je er terug. Een trip naar New York lijkt daarom wel een wereldreis. In China Town voelt het toch echt alsof je in China bent. Little Italy is weer Italiaans. En ja, de serveerster komt uit Equador, de schoonmaakster uit Mexico, de hotelreceptioniste uit Brazilië… Én zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Veel inwoners van New York stammen af van de mannen en vrouwen die eind negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw als immigranten aanmonsterden. Ze zetten voor het eerst voet aan wal op Ellis Island. Daar werd besloten of ze Amerika binnen mochten komen. Bleef hun American Dream levend of liep het allemaal uit op een drama? Je kunt het eilandje, voor de kust van Manhattan, bezoeken. Er staat een mooi museum. Doorgaans combineer je dit uitstapje met een bezoek aan het Vrijheidsbeeld, op Liberty Island, één ‘halte’ verder.

Zeker is dat je – hoe cliché, maar waar – altijd tijd tekort komt. Want hoe kun je in pakweg één week al die bekende bouwwerken bezoeken? Het Empire State Building bijvoorbeeld. Of het Rockefeller Center? Of het Chrysler Building? En dan al die musea… Zowel het Guggenheim Museum, het Metropolitan Museum of Art en Museum of Modern Art mag je niet missen. Maar om nou je halve trip in musea door te brengen…

Bezienswaardigheden in New York

Voordeel is dat vrijwel alle bezienswaardigheden, hippe wijken, shopdistricten en musea relatief dicht bij elkaar liggen. Namelijk op het eiland Manhattan. Ook het Central Park, de groene long van New York, vind je er terug. In dit rechthoekige park, dat omringd wordt door wolkenkrabbers, kun even goed bijkomen. Gewoon, op een bankje zitten en even voor je uitstaren.

Tenminste, als je in een rustig gedeelte zit. In het Central Park gebeurt namelijk van alles! Het ene moment sta je tussen een groep mensen die danst op trommelmuziek, het andere moment zit je middenin een old skool roller disco. Of je staat tussen de hippies bij de gedenksteen voor de vermoorde John Lennon. Kortom, in het Central Park voel je de energie die New York zo bijzonder maakt. Het is juist die energie die ervoor zorgt dat je ooit eens in New York wilt terugkomen!