Afbeelding Boedapest

Boedapest is de hoofdstad en veruit de grootste stad van Hongarije. Inwoners: ongeveer 1.7 miljoen. Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op zo’n 2.5 miljoen mensen. De stad is ontstaan uit twee steden: het heuvelachtige Boeda en het vlakke Pest. Boeda ligt aan de rechteroever van de rivier de Donau, Pest aan de linkeroever.

De naam van de stad zegt het eigenlijk al: Boeda en Pest. Boedapest ontstond uit een fusie tussen de steden Boeda en Pest. Boeda is gebouwd op heuvels, Pest ligt op een vlakker landschap. Als je vervolgens onthoudt dat de Donau tussen beide stadsdelen door stroomt, heb je meteen een aardig beeld van de stad. Heel overzichtelijk allemaal.

De eyecatcher van het heuvelachtige Boeda is de Burchtheuvel. Hier vind je misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Je kunt er De Burchtwijk bezoeken, een historische wijk met tientallen, historische gebouwen, kerken en smalle steegjes. Ook de beroemde Matthiaskerk staat er. Vanaf de Burchtheuvel zijn de uitzichten over Boedapest geweldig. Je kijkt uit over de Donau, over Pest en de Gellértberg, een kenmerkende heuvel van Boeda.

Naar Boeda ga je eigenlijk alleen voor de bezienswaardigheden. De rest – uitgaan, zaken doen, politiek bedrijven – gebeurt allemaal in Pest. Een opvallend bouwwerk in Pest, is het Parlementsgebouw met z’n grote koepel. Bij de oplevering in 1902 was het Parlementsgebouw het grootste gebouw ter wereld. Én daar kun je je alles bij voorstellen. Zeker omdat het pand pal aan de Donau staat, kun je het niet missen. Overigens ligt achter het Parlementsgebouw de Sint Stefanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest.

Bezienswaardigheden in Boedapest

Tussen Boeda en Pest in, midden in de Donau, ligt het Margaretha-eiland. Dit eiland is autovrij – op het openbaar vervoer na – en één groot stadspark. Het is één van de plekken waar de Hongaren recreëren. In de zwembaden en de tuinen bijvoorbeeld. Of in de thermaal waterbronnen! In deze waterbronnen kun je badderen in water dat rechtstreeks uit de aarde komt. De temperatuur is dertig graden of warmer! Verder is het water in sommige bronnen geneeskrachtig.

Je vindt de bronnen trouwens in heel Boedapest. Ze zijn gevestigd in de mooiste badhuizen én daarmee verplichte kost voor de Boedapest-ganger. Bovendien verdien je een pauze! Zeker als je al die negen bruggen over de Donau over loopt en zo veel mogelijk bezienswaardigheden wilt zien… Na een Hongaars bad heb je weer genoeg energie voor het nachtleven. De meeste restaurants en bars zitten in Pest. Maar let op: de volgende dag moet je weer vroeg uit de veren. Op naar Boeda!