Afbeelding Genève

Genève is na Zürich de grootste stad van Zwitserland. Inwoners: 185.000. Bijna de helft van de inwoners is niet-Zwitsers. Dat komt onder meer door het grote aantal internationale organisaties dat in Genève gevestigd is. Ook diverse multinationals en banken hebben er hun hoofdkantoren. Genève ligt aan het Meer van Genève. De rivieren de Rhône en de Avre stromen door de stad.

Genève is de kleinste metropool ter wereld. Toegegeven, het is een bijnaam, maar toch… Bijna de helft van de inwoners van Genève is van buitenlandse komaf. Sommigen werken in de hoofdkantoren van internationale organisaties, zoals het Rode Kruis en de Verenigde Naties. Anderen zitten in het bankwezen of werken voor diverse multinationals. En deze mensen willen natuurlijk wel wat te doen hebben! Niet gek dus dat je in Genève relatief gezien veel goede musea, mooie parken en – vooral – uitstekende restaurants vindt.

Dat zo veel internationale organisaties en bedrijven Genève uitkiezen als hoofdzetel, heeft wellicht met de ligging te maken. Die is prachtig. De stad ligt midden in een natuurgebied en aan het Meer van Genève. De wintersportgebieden in de Alpen en de Jura bevinden zich op een steenworp afstand. De Mont Blanc kun je vanuit de stad zien liggen.

De hotspot van de stad is het Meer van Geneve. Zeker op een mooie dag is het druk op de wandelpromenades rondom het meer. Eyecatcher van de stad is de beroemde Jet d’Eau, de fontein van Geneve, die in hetzelfde meer ligt. Ook de baai, vlakbij de fontein, is de moeite waard. Je ziet er diverse boten.

En dan is Geneve nog gezegend met een historisch centrum. De Cathédrale Saint-Pierre, het opvallendste bouwwerk in het oude centrum (dat op een heuvel ligt), zie je al vanuit de verte liggen. Een aanrader is het Place du Bourg du Four, waar je leuke terrasjes vindt. Verder zijn de smalle straatjes zeker de moeite. Minder is dat het oude centrum voor een deel een uitgestorven indruk maakt. Veel rijken (diplomaten, maar ook de Franse tenniser Amelie Mauresmo) hebben er een huis. En deze mensen zijn meestal niet thuis. Het gevolg: in het oude centrum wordt niet geleefd.

Het nachtleven van de stad is goed. Tenminste, voor een middelgrote stad mag Geneve niet klagen. Je hebt er veel goede restaurants. Verder zijn er aardige kroegen en is er een aantal prima danceclubs. De horeca zijn niet geconcentreerd op één plek, maar vind je door de hele stad.

Bezienswaardigheden in Genève

Overigens kun je in Geneve goed shoppen. Het gebeurt allemaal in de straten die Rues Basses genoemd worden. Dit zijn de ‘lage straten’, oftewel, de straten die onder het historische centrum liggen. De Rues Basses bestaan uit de Rue de la Confédération, Rue de Marché, Rue de la Croix en de Rue de Rive. Deze 4 straten vormen samen eigenlijk één grote straat, die telkens van naam verandert. En dan is er nog de Rue du Rhone. In deze straat zitten de winkels van de grote merken, zoals Gucci, Prada en Cartier. Ga er zeker kijken naar de rijken (en die zijn er genoeg in Geneve!).

Niet te missen tenslotte is Carouge, een stadje dat aan Geneve grenst. Hier zie je leuke huisjes uit de tweede helft van de achttiende eeuw. En er zitten diverse horeca en designerboetiekjes. Het is, kortom, een dorpje in de stad. Of moeten we het een dorpje in de kleinste metropool van de wereld noemen?