Naar verhouding gaan er dit jaar meer mensen dan ooit met de auto op vakantie. Naast België zijn Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Italië nog altijd populaire bestemmingen om met de auto naartoe te reizen. Een goede voorbereiding is essentieel, maar schiet er gauw bij in. Want naast verkeersregels, die per land afwijken, bestaan er ook grote verschillen in de dekking die je hebt in het buitenland. In dit artikel delen we samen met Independer Autoverzekering de belangrijkste aandachtspunten zijn van je autoverzekering op vakantie in Europa.
Universeel verzekeringsbewijs
Op de groene kaart staat vaak beschreven of en hoe je autoverzekering is geregeld in het buitenland. De groene kaart een verzekeringsbewijs, dat in het buitenland erkend wordt. Neem deze daarom altijd mee als je met de auto op vakantie gaat. Sterker nog: in sommige landen -zoals Rusland en Turkije– is de groene kaart zelfs verplicht. Als je een beroep gaat doen op je autoverzekeraar, dan is het belangrijk dat je informatie staat vermeld. Mocht je een in een situatie terecht komen, dat je je gegevens nodig hebt, biedt de kaart direct uitsluitsel.
Hoe zit het met de tweede bestuurder?
Blijf je in Nederland of ga je net de grens over in Duitsland of België, dan is het ritje misschien nog te overzien. Maar vertrek je richting Zuid-Frankrijk of Spanje, dan zal het een lange rit worden. Het scheelt dan als je tussentijds van bestuurder kunt afwisselen. IS dit overal toegestaan? Afwisselen van bestuurder mag zolang degenen die rijden een rijbewijs B in het bezit hebben. Het maakt in deze ook niet uit of iemand wel of niet op de verzekeringspolis staat of niet. De auto is en blijft gewoon verzekerd, ook als je op reis bent in het buitenland.
Check of je wel de juiste dekking hebt
Ga je met de auto op vakantie, check dan altijd je autoverzekering. In de polis is doorgaans een bepaling ‘buitenland’ opgenomen. Hier lees je precies of en op welke manier je verzekerd bent in het buitenland. Vooral bij een dekking voor het buitenland kunnen de verschillen groot zijn. Denk dan niet alleen aan vervangend vervoer, maar ook aan je dekkingsvorm (WA, WA+ en Allrisk).
Ook bereikbaarheid (alarmcentrale) en service van de verzekeraar zijn extra belangrijke factoren bij een autovakantie. Kom je er niet uit of heb je twijfels over de inhoud van de bepaling? Dan is het verstandig om even contact op te nemen met je verzekeraar. Twijfel je autoverzekering nog wel past bij je, en of je buitenland bepaling voldoende dekking biedt, dan is het handig om autoverzekeringen te vergelijken.