Welke autoverzekering is voor jou het beste?


Een auto is duur. Niet alleen de aanschaf, maar daarna ook de maandelijkse kosten zijn fors. Aan vaste kosten zoals afschrijving, belastingen en verzekering ben je elke maand tussen de 150 en 300 euro kwijt, volgens het Nibud. De autoverzekering alleen is al ongeveer een derde van dit bedrag. Met variabele kosten erbij, zoals brandstof en onderhoud, kost je auto al snel tussen de 300 en 600 euro per maand.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

In principe zijn er 3 soorten autoverzekeringen, met de mogelijkheid om sommige verzekeringen uit te breiden met extra opties. De eerste soort verzekering is een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Deze verzekering is minimaal verplicht voor iedereen die een auto heeft in Nederland. Een WA-verzekering dekt alleen maar schade die je bij een ander veroorzaakt, dus alle schade aan je eigen auto wordt niet vergoedt. Als je auto wat nieuwer is, of wat meer waard, kun je kiezen voor WA-plus. Deze verzekering, die soms beperkt casco wordt genoemd, vergoedt onder andere glas- of stormschade aan je auto. De meest uitgebreide verzekering is allrisk, of volledig casco. Hierbij ben je verzekerd voor alle schade aan je auto, ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Let wel op dat hier voorwaarden aan verbonden zijn, controleer deze goed. Behalve de verzekering kun je ook nog kiezen voor extra dekking, zoals inzittenden verzekering, rechtsbijstand of pechhulp.

Welke soort verzekering je kiest is afhankelijk van de leeftijd van je auto en je eigen omstandigheden. Voor een nieuwere, of duurdere, auto is vaak een uitgebreidere verzekering beter geschikt, maar de maandelijkse kosten zijn natuurlijk ook een stuk hoger. Is je auto niet veel meer waard, dan is een WA-verzekering meestal voldoende.

Je verzekering en het buitenland

Veel mensen gaan met de auto op vakantie naar het buitenland, waarbij Frankrijk, Italië en Spanje veruit favoriet zijn. Hiervoor hoef je je verzekering niet aan te passen, je verzekering is ook geldig in Europa. Je krijgt bij je verzekering een internationaal verzekeringsbewijs, vroeger “groene kaart” genoemd. Deze krijg je meestal digitaal en kun je zelf uitprinten. Op deze groene kaart staat ook in welke landen je verzekering wel of niet geldig is.

Autoverzekeringen online vergelijken en afsluiten

Met tientallen maatschappijen waar je een verzekering kunt afsluiten, is het bijna onmogelijk om zelf de goedkoopste autoverzekering te vinden. Gelukkig zijn hier vergelijkingssites voor die je hierbij helpen. Je hoeft vaak alleen maar te kiezen wat voor soort verzekering je wilt. Dan voer je de waarde van de auto, je leeftijd en waar je woont in en het aantal kilometers die je per jaar rijdt en hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Aan de hand van deze gegevens komt de site dan met een overzicht van verzekeringen en de maandelijkse premies. Wil je zelf eens je autoverzekering vergelijken? Ga dan eens naar autoverzekering afsluiten Overstappen.nl en sluit direct een nieuwe verzekering af.

Comments 0

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welke autoverzekering is voor jou het beste?

log in

reset password

Back to
log in
Choose A Format
Gif
GIF format