Maastricht: bekend van André Rieu, Flikken Maastricht en Fort Sint Pieter. De stad is vroeger een Romeinse vesting geweest, mede dankzij de gunstige ligging aan het water. Maastricht is verder de oudste industriestad van Nederland, met in de negentiende eeuw duizenden mensen die werkzaam waren in aardewerk- en glasfabrieken. De fabriekspanden zijn inmiddels getransformeerd naar hippe hotspots en woonwijken. Ook dankzij de hippe winkels, warenhuizen en gezellige horeca is Maastricht een waardige stad voor een stedentrip.
De historie van Maastricht
Voordat Maastricht een Romeinse vesting werd, lag het gebied kniediep onder water. Omstreeks 70 miljoen jaar geleden lag hier namelijk de Krijtzee. De subtropische zee bevatte veel flora en fauna, zoals haaien, reuzenhagedissen, zeegrassen, vissen en koralen. Als je de sporen van deze tijd wilt ontdekken, is het bezoeken van de ENCI-groeve een must. Je kunt de gele kalksteenlagen uit de Krijtzee hier nog zien en het gangenstelsel doorwandelen wat in deze periode is ontstaan.
In de Romeinse tijd werd dit gebied ideaal voor de Romeinen om te paard de Maas over te steken. Het werd een welbekende oversteekplaats genaamd het Mosa Trajectum, de belangrijkste Romeinse ‘snelweg’. Handelaren en soldaten gebruikten deze route om van en naar Maastricht en Keulen te reizen. Halverwege de eerste eeuw na Christus werd ook de eerste Brug over de Maas gebouwd. Dit zorgde voor de eerste echt stadsinwoners van Maastricht. In aanvankelijk een fort leefden de inwoners in houten huisjes, tussen badhuizen van steen en tempels in.
Van de zestiende tot de negentiende eeuw was er veel reuring in en rondom Maastricht. Fort Pieter wordt in 1701 gebouwd als reactie op de belegering van Maastricht door de Franse Zonnekoning, en zoals je vandaag de dag wel kunt zien aan de schietgaten aan de buitenkant, kwam het fort er niet voor niets. In 1673 veroverde Lodewijk XIV namelijk Maastricht binnen no time met kanonnen, vanaf de Sint Pietersberg. Je vindt de voormalige Hoofdwacht op het Vrijthof, waar militairen in de 18e eeuw de wacht wisselden. In die tijd woonde de ‘gewone’ soldaat in hoge kazernegebouwen, ook wel barakken genoemd door de inwoners. Vandaag de dag kun je hier hints van vinden, zoals de straatnamen Achter de Barakken en Hoge Barakken.
Ook later, in de tweede Wereldoorlog, liepen soldaten door de stad. Toen de Duitsers in de stad arriveerden om deze in te nemen, bliezen Nederlandse soldaten de bruggen op, in de hoop zo de stad te kunnen verdedigen en de Duitsers buiten te houden. Ondanks de krachtige poging, stonden de Duitse tanks alsnog in de wijk Wyck. Maastricht bleef meerdere bombardementen bespaard, waardoor de binnenstad daardoor intact bleef. Toch leefden de inwoners van Maastricht in angst. In de ondergrondse Kazemattengangen en de grotten van de Sint Pietersberg vonden zij een veilig onderkomen als het luchtalarm afging. Drie weken voor de Limburgse bevrijding, op Zwarte Vrijdag in september 1944, werd Maastricht het hardst getroffen. Bommenwerpers van Amerika wilden de spoorbrug vernietigen om Duitse troepen die wilden vluchtten, tegen te houden. In plaats van de spoorbrug werden twee woonwijken getroffen aan de oever van de Maas. Honderd doden en net zoveel gewonden waren het gevolg van de mislukte actie. Het Limburgs Bevrijdingsmonument van Charles Eyck op het Oranjeplein is een herinnering aan deze gebeurtenis.
Wat is er te doen in Maastricht?
Maastricht heeft dus een rijke historie, die je vandaag de dag nog heel goed kunt ervaren. Een groot deel van de historische gebouwen en plekken zien er nog uit zoals ze vroeger. Maar Maastricht biedt meer dan enkel geschiedenis: er kan ook heerlijk gegeten, gewandeld en geshopt worden. Een echt veelzijdige stad dus.
Bezienswaardigheden
Wie dol is op geschiedenis kan diens hart luchten in Maastricht. Met Fort Sint Pieter, de Kazematten, de Grotten Zonneberg en De Helpoort stap je zo terug in de tijd. Voor de boekenliefhebbers is er een unieke boekenwinkel die niet overgeslagen mag worden: in de eeuwenoude Dominicanenkerk zit sinds 2006 boekhandel Dominicanen. En ook als je geen boekenwurm bent, is deze locatie eentje die niet overgeslagen mag worden. Je kunt er namelijk ook gewoon doorheen wandelen.
Welke wijken mag je niet overslaan als je in Maastricht bent? Dat zijn de wijken Wyck, Sphinxkwartier en het Jekerkwartier. In het Sphinxkwartier vind je de voormalige fabriekspanden, waar je inmiddels uitstekend kunt eten, borrelen en shoppen. Wyck kent verschillende hippe hotels, trendy horeca en creatieve ondernemers waar je uitstekend de sfeer van Maastricht kunt proeven. Het Jekerkwartier is waar je het Stadspark van Maastricht vindt, maar ook de middeleeuwse vestingwerken en knusse terrassen tussen de monumenten in.
Musea en theaters
Zin in een museumbezoek tijdens je stedentrip? Dan zijn er een aantal musea die je op je lijstje mag zetten. Van het Fotomuseum aan het Vrijthof, tot het Natuurhistorisch Museum: er zijn verschillende musea met boeiende onderwerpen en tentoonstellingen. Liever een theater bezoeken? Dan kun je naar het welbekende Theater aan het Vrijthof, MECC Maastricht of het Pesthuyspodium.
Tafelen in de hoofdstad van Limburg
Heerlijk uit eten tijdens je trip? Dan zit je in Maastricht zeker goed. Check zeker de horeca aan het Onze Lieve Vrouweplein, het Vrijthof en in de wijk het Sphinxkwartier. Maar ook in Wyck zijn een boel gezellige plekjes waar je in stijl kunt dineren, lunchen of borrelen.
Rondleidingen en tours
Wie zich echt wilt verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Maastricht, doet er goed aan om een rondleiding of tour te boeken. Ga voor een rondleiding door Fort Sint Pieter, de Rondleiding Zonneberg met een museumbezoek en Nachtwacht inclusief, of een stadswandeling in een van de wijken. Op zoek naar een actieve rondleiding? Boek dan een privé steptocht door de Grotten Zonneberg en de grotten per step.
Zo bereik je Maastricht
Maastricht is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit station Maastricht ben je binnen no time in het centrum of verschillende hippe hotels. Ook zijn er verschillende park & rides waar je kunt parkeren. Je rijdt dan met de bus het stadcentrum gemakkelijk in. Dankzij het goede busnetwerk reis je gemakkelijk in en rondom Maastricht.