Zin in een stedentrip naar de meest centrale stad van ons land? Maak kennis met Utrecht. Met de karakteristieke grachten, bijzondere musea en prachtige natuur buiten de stad om, is dit een fantastische bestemming voor een stedentrip. Utrecht is een van de oudste steden van Nederland en ontstond ooit als een Romeins fort aan de Limes. Deze werd na verloop van tijd als kerk gebruikt. Steeds meer kerken ontstonden hier. Ook was Utrecht een van de eerste steden die stadsrechten kreeg, namelijk in 1122. Dat Utrecht een belangrijke stad voor handel en commercie was, merk je vandaag de dag nog aan de grachten en de bijzondere panden die in de stad staan. Een stad vol geschiedenis: perfect voor een culturele stedentrip.
De historie van Utrecht
Al in de prehistorie woonden er enkele mensen op de plek die we nu de stad Utrecht noemen. Een groot Romeins project werd 50 na Christus gebouwd, langs het toenmalige Rijnloop. Dit waren de eerste sporen van wat later een stad zou worden. Toen de Romeinen in 270 vertrokken, vestigden middenin de vijfde eeuw de Franken er zich.
In 700 kwamen Angelsaksische missionarissen naar de plaats, om er niet-Christelijke volkeren te bekeren tot het christendom. Het oude Romeinse fort wat er nog stond, werd een burcht en kerkelijk centrum. In de tiende eeuw zou het een bloeiend handelscentrum worden. De stad groeide en groeide, en was zo tot halverwege de zestiende eeuw de grootste stad van Noord-Nederland. In de periode dat de gilden, reformatie en bezettingen door Spanjaarden en Fransen gebeurde, werd ook de Universiteit van Utrecht opgericht. In het begin van de negentiende eeuw werden nutsvoorzieningen aangelegd en uitgebreid. De stad kon hierdoor verder groeien en nog interessanter worden voor handel en reizigers. Vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide Utrecht flink en breidde de stad zich fiks uit.
Wat is er te doen in Utrecht?
Er is behoorlijk wat te doen in Utrecht, dus is het maar goed dat je er een stedentrip van wilt gaan maken! Beleef de bijzondere geschiedenis van de stad, of ga er heerlijk winkelen langs de grachten. Of volg een van de vele rondleidingen die de stad te bieden heeft, langs alle bijzondere plekken en historische gebouwen.
Bezienswaardigheden in Utrecht
Laten we wel wezen: heb je Utrecht wel echt bezocht als je niet langs of op de Domtoren bent geweest? Deze bijzondere toren werd in de veertiende eeuw gebouwd als groot project. De Domtoren is de trots van Utrecht. Je kunt de Domtoren beklimmen via de eeuwenoude trap, of ervoor kiezen om een Dompleintour te volgen. Wist je dat er onder het Domplein nog veel meer te zien is? Bij DOMunder zie je 2000 jaar Domplein tijdens een ontdekkingstocht ondergrond.
Even ontsnappen aan de drukke stad? Plan dan een bezoek aan de Botanische Tuinen in de stad. Deze zijn in de richting van de Uithof te vinden. In de tuinen vind je planten uit alle windstreken, maar geniet je in de rotstuin ook van een prachtig uitzicht over de tuinen en De Uithof. Met een bijzondere waterval en bergbeekje is dit een plek waar je heerlijk kunt ontprikkelen van de stad, terwijl je ook even wat groen kunt bewonderen.
Heel veel zie je er vandaag de dag niet van, maar de Maliebaan kent een bijzondere geschiedenis: tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier een bijzondere situatie: de NSB bezat aan deze straat meerdere panden, waaronder een pand voor propaganda, een stafkwartier van de Weerbaarheidsafdeling en het hoofdkwartier. Wat de Duitsers niet wisten, was dat aan diezelfde Maliebaan het verzet zich schuilhield. Op nummer 71 was een drukkerij van verzetsblad Vrij Nederland, terwijl op nummer 66 het hoofdkantoor van de SS zat. Nog knapper was de situatie op nummer 53 en 55: verzetsgroep Albrecht was buren met het regionale bestuur van de NSDAP.
Musea in Utrecht
Wie een stuk geschiedenis van Nederland wil ervaren en dol is op treinen, moet een bezoek aan het Spoorwegmuseum inplannen. Ook als je treinen niet direct interessant vindt, is dit wel echt een museum waar je graag een dag rondloopt. Met de meest bijzondere treinen die vroeger door Nederland reden en de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen kijk je je ogen uit. Er is zelfs een attractie, Stalen Monsters: je maakt kennis met de zware stoomlocomotieven die vroeger door het landschap reden, welke de bijnaam Stalen Monsters kregen.
Nijntje, lief klein konijntje. Het snoezige konijn heeft sinds 2016 een eigen museum, het nijntje museum. Wie opgegroeid is met Nijntje moet hier zeker eens naartoe. Voorheen werd het museum het dick bruna huis genoemd, waar meer dan 1200 van zijn werken te zien waren. Onder meer de boekjes van nijntje, Bruna’s eerste boekomslagen en zijn werk voor verscheidene goede doelen waren hier te bewonderen. Inmiddels kun je deze werken bewonderen in het Centraal Museum.
Ook het Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht is meer dan de moeite waard voor wie alles over een sterrenwacht wilt leren. Het museum is gebouwd op een monumentaal bastion uit de zestiende eeuw. Er zijn sterrenkijkavonden en een museum over astronomie en de ruimte. Zowel een bijzondere locatie, als een prachtig museum.
Uit eten in Utrecht
Er zijn vele gezellige plekken waar je heerlijk kunt eten in Utrecht. Omdat Utrecht een studentenstad is, zijn er bovendien ook verschillende plekken waar je voor een lage prijs een goede maaltijd kunt scoren. Aan de grachten zijn verschillende eetgelegenheden, waar je in de grachtenkelders bijvoorbeeld kunt dineren. Razend populair is Olivier, een Belgisch biercafé in een voormalige kerk.
Italiaans ijs is al jaren een begrip in Nederland, maar wist je dat de allereerste echte ijssalon in Nederland Italiaans was? In 1928 opende Guido De Lorenzo als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland, genaamd ‘Venezia’. Drie generaties lang verkoopt de Lorenzo familie al ijs in ons land, inmiddels met een ijskar op de Jansbrug waar je van maart tot oktober elke dag ijs kunt kopen. Een stukje Utrechtse geschiedenis, mét een Italiaanse smaak.
Diversiteit in de Utrechtse horeca is er zeker. Van vegan, tot Japans, naar Vlaams en Thais: in Utrecht zijn zoveel verschillende keukens te vinden, dat iedereen er goed uit eten kan. Vraag vooral bij aankomst van je stedentrip welke aanraders zij hebben: je zou zomaar eens verrast kunnen worden.
Zo bereik je Utrecht
Het grote voordeel aan Utrecht, is dat de stad in het midden van Nederland ligt. Zowel met de bus als met de trein is de stad uitstekend bereikbaar. Vanuit bijvoorbeeld Arnhem, Nijmegen, Den Bosch en Amsterdam pak je gemakkelijk de rechtstreekse trein naar Utrecht.